ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hayvan ihracatı bitme noktasında

Hayvan ihracatı bitme noktasında
YAYINLAMA: 04 Temmuz 2023 / 16.30
GÜNCELLEME: 04 Temmuz 2023 / 16.38
Güneydoğu Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Rüştü Yıldız, Suriye’nin, topraklarından canlı hayvan taşımacılığına izin vermeyerek Gaziantep’ten canlı hayvan ihracatını sona erdirmeyi başardığını öne sürdü.

Yıldız, canlı hayvan ihracatındaki olumlu gelişmeler üzerine bölge ihracatçılarının 1984 yılında birlik çatısı altında örgütlendiğini belirterek, “O zamanlar 450 canlı hayvan ihracatçısı üyemiz vardı. O yıl 360 milyon dolarlık ihracat yaptık. Sonraki 20 yılda, ihracatımız 360 milyon dolardan 4 milyon dolara geriledi. Üye sayımız ise 450’den 26’ya düştü” dedi.

Yıldız, Irak üzerinden canlı hayvan taşıyamayınca Suriye’ye yöneldiklerini, Suriye’nin bir süre sonra Türkiye’de hastalıklı hayvan bulunduğunu öne sürerek topraklarını canlı hayvan transit geçişine kapama kararı aldığını anımsattı. Suriye’nin yasağı kaldırması için bir türlü ikna edilemediğini vurgulayan Yıldız, şunları anlattı: “Suriye’nin yasak kararı üzerine karayoluyla canlı hayvan ihracatı kesintiye uğradı. Bu kez deniz yoluyla ihracatı denedik, ulaşım maliyetinin yükseldiği ve hayvanlarımızın telef olması nedeniyle sürdüremedik. Böyle olunca pazarları rakiplerimize kaptırdık.

Aradan yıllar geçti Türkiye’deki hayvanların hastalıklı oldukları iddiasının yanlışlığı uluslararası raporlarla kanıtlandı. Ama Suriye hala topraklarından canlı hayvan taşımamıza izin vermiyor.

Devlet Bakanımız Kürşad Tüzmen’in önümüzdeki günlerde Suriye’ye gideceğini öğrendik. Tüzmen bu konuyu mutlaka gündemine almalı, Suriyeli yetkililerle bu konuyu da görüşmeli”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *