ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hayvancılık angarya iş olarak görülüyor

Hayvancılık angarya iş olarak görülüyor
YAYINLAMA: 15 Nisan 2022 / 14.42
GÜNCELLEME: 15 Nisan 2022 / 14.42
Türkiye’de yanlış politikalar nedeniyle hayvancılığın bitme noktasına getirildiğine dikkat çeken yetkililer, halen bu alanda iyileştirme ve geliştirme yönünde önemli ve ciddi bir çalışma yapılmadığını ifade etti.

Devlet eliyle çiftçiliğin IMF ile yapılan anlaşma ile bitirildiği, bunun da kırsal kesimden yaşananlara ağır darbe vurduğu ve işsizliğe yol açtığı kaydedildi.

Hayvancılık da yok oluyor

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Çeliksöz, devlet eliyle tütün ve şeker pancarı piyasasının bitirildiğini, üreticinin mağdur edildiğini belirterek, aynı şekilde hayvancılığın da yok edilmeye çalışıldığını açıkladı. Hükümetin yanlış uygulamaları ve IMF ile yaptığı anlaşmalar çerçevesinde hayvancılığı yok olma noktasına getirdiğini kaydeden Çelik sözlerine şöyle devam etti:

Sektör yeniden canlandırılmalı

Hayvancılık bu ülkede angarya iş olarak görülüyor. Toplumun en geri kalmış kesimi, kar zarar hesabı yapamayan insanların yalnız bu işle uğraştığı mantığıyla hareket ediliyor. Bu çok yanlış. Türkiye bir tarım ülkesidir, tarımın kaldırılması, gelişmesi için çaba gösterilmesi gerek. Tarımın bitirilmesi ülkenin bitirilmesi demektir. O nedenle öncelikli olarak hayvancılık sektörü yeniden canlandırılmalı. Hayvancılığın canlanması için maddi ve manevi destek şart. Ancak maddi destek tarımdaki gibi olmamalı. Çünkü parayla belge alıyorlar, sonra gidip devletten kredi alıyorlar. Kredi desteği gerçek çiftçiye verilmiyor, çoğu tarımla uğraşmadığı halde para alıyor. Hayvancılıkla uğraşanlara para değil, ilaç, yem ve yer desteğinde bulun olmalı. Manevi destek olarak da çiftçi Bilgilendirilmeli. Ayrıca destek öyle üç beş İğneyi olan keçisi olan değil, bu işi fiili yapan çok sayıda küçük veya büyükbaş olanlara verilmeli. Üretici de daha iyi üretim yapmak ve verimi almak için mutlaka kooperatifleşmeli, örgütlenmeye önem verilmeli.

Et, balık ve süt fabrikalarının özelleştirilmesi yanlış

Et ve Balık kurumları ve süt fabrikalarının özelleştirilmesi ile köylünün ürettiği malın piyasadaki dolandırıcıların eline geçtiğini, bu nedenle mağdur edildiğini söyleyen Çeliksöz, Et, balık ve süt fabrikalarının özelleştirilmesi ile hayvancılığın da darbe aldığını kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *