ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Her yıl 10 bin çocuk yaşamını yitiriyor

Her yıl 10 bin çocuk yaşamını yitiriyor
YAYINLAMA: 03 Haziran 2024 / 17.25
GÜNCELLEME: 03 Haziran 2024 / 17.25

Ülkemizde bebek ve çocuk ölümleri içerisinde Akut Solunum Yolu Enfeksiyonlarının ilk sıralarda yer aldığı açıklandı.

Her yıl 5 yaşın altında 10 bin çocuğun ölümü önleniyor

Solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ölümleri ve hastalıkları azaltmak amacıyla 1987 yılından bu yana "Akut Solunum Yolu Enfeksiyonunun Kontrolü" Programı'nın yürütüldüğünü belirten Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, "Yürütülen bu programın hedefi 5 yaş altı çocuklarda Zatürre'ye bağlı ölümleri azaltmak, erken teşhis ve uygun tedaviyi sağlamaktır. Akut Solunum Yolu Enfeksiyonunun Kontrolü Programı yürütülmeye başlaması sonucu ülkemizde her yıl 5 yaş altında 10 bin çocuğun ölümü önlenmektedir. Ancak çağdaş sağlık düzeyini yakalama çabasında olan ülkemiz Akut Solunum Yolu Enfeksiyonuna bağlı komplikasyonlardan meydana gelen çocuk ölümlerinin çok daha az olması gerekmektedir" diye konuştu.

Anne ve babaların katkısı önemli

Yürütülen programın istenilen başarıya ulaşmasının geniş toplum katılımı ve gerektiğinde anne ve babaların konu hakkında duyarlı olmaları ile mümkün olacağını kaydeden Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, "Bu anlamda tüm anne ve babaların özellikle kış aylarında çocuklarda sık rastlanan öksürük, boğazda ağrı, burun akıntısı, kulak sorunları ve solunum güçlüğü gibi belirtileri hafife almadan çocuklarını mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürmeleri gerekmektedir" dedi.

Sigara enfeksiyon oranını artırıyor

Sigaranın Alt Solunum Yolu Enfeksiyonuna sebep olduğu veya belirtilerini arttırdığı bilgisinden hareketle kadın sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirten Yıldırım, sigaranın gebelikte kullanımının bebeğin küçük veya düşük kilolu olma olasılığını ve çocukların ASYE hastalığına eğilimini arttırdığını açıkladı. Bu sebeple anne ve babaların bu konuda daha dikkatli ve duyarlı olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Toplumsal hassasiyet gerekiyor

Yıldırım, yürütülen bu etkinliklerde olduğu gibi "Akut Solunum Yolu Enfeksiyonu Programının" başarısı da ailelerin konu hakkındaki hassasiyeti ile orantılı olduğunu belirtirken, konu hakkında gerekli toplum bilincini oluşturabilme gayreti içinde olduklarını ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *