ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Her yıl 26 bin kişi yok yere ölüyor

Her yıl 26 bin kişi yok yere ölüyor
YAYINLAMA: 28 Mayıs 2024 / 14.04
GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2024 / 14.04

İçlerine çektikleri her nefes sigara ölüme biraz daha yaklaştırıyor

Dünyada 450 milyon, Türkiye'de ise 4 milyon 500 bin kronik akciğer yetmezliği hastası bulunduğunu açıklayan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci, bu hastalığın dünyada her yıl 2 milyon 750 bin kişinin ölümüne neden olduğunu söyledi. Kronik akciğer yetmezliği hastalığının sigara içenlerde çok yaygın olduğuna dikkat çeken Ekici, "40 yaş üzeri her sigara içicisi hastalığın potansiyel adayı" dedi.

Sigara içenlerin sadece kendine değil, ülkesine de zarar verdiğine dikkat çeken Ekici, "Sigaranın insan sağlığına zararları artık tartışma götürmez bir gerçektir. Fakat sigaranın içenlerin yanı sıra devletine de zararları vardır. Sigara tiryakisinin kronik akciğer yetmezliği hastalığına yakaladığında çektiği korkunç acıların yanı sıra, sağlık giderleri harcamasında devlete de zararı oluyor. Elbette burada maddiyat ikinci planda önemli olan hastanın iyileşmesi, ancak ne yazık ki bu hastalığın iyileşme oranı yok denecek kadar az. Bu nedenle insanların kendisine ve ülkesine zarar vermemesi için sigara içmemesi gerek" diye konuştu.

Acılar içinde ölüyorlar

Dünya KOAH Günü etkinlikleri çerçevesinde Gaziantep-Kilis Tabipler Odası'nda, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım ve Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Kemal Bakır ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Ekici, "Ülkemizde 4 milyon 500 bin kişi akciğer yetmezliği rahatsızlığı çekiyor. Hastaya tanı konulamadığı için acı çekip ölmektedirler” dedi.

Hastalık konusunda kamuoyu aydınlatılacak

Ekici, KOAH'a karşı küresel girişim grubu tarafından organize edilen "Dünya KOAH Günü" nedeniyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 50'den fazla ülkede yapılacak çeşitli etkinliklerle, bu hastalığa karşı alınacak önlemler konusunda kamuoyunu aydınlatmayı hedeflediklerini belirtti. KOAH'ın, kişinin rahat nefes alıp vermesini engelleyen ilerleyici bir hastalık olduğunu ifade eden Ekinci, son yıllarda yapılan araştırmaların, KOAH'ın sanılandan çok daha yaygın bir hastalık olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Hastalık, rahat nefes alıp vermeyi engelliyor

"KOAH, bugün dünyada her yıl 2 milyon 750 bin kişinin ölümüne neden olmakta ve en çok öldüren 4. hastalık özelliği taşımaktadır" diyen Ekinci, "Türkiye'de ise hastalık her yıl 26 bin kişinin ölümüne yol açıyor ve ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alıyor. Yapılan uluslararası çalışmalar sonucu, hastalığın 40 yaş üstü yetişkinlerde geçen yıllara oranla yüzde 10-15 oranında arttığı görülmektedir. Mevcut tedavi yöntemleri ile hastalık durdurulabilir, hastaların semptomları düzeltilebilir ve yaşam kaliteleri iyileştirilebilir. Fakat henüz tanı tanı konulmadığı için dünyada 450 milyon, Türkiye'de 4,5 milyon KOAH'lı boşu boşuna acı çekip ölmektedir" şeklinde açıklama yaptı.

Sigara hastalık riskini artırıyor

Ekinci, 40 yaş üstü sigara içiciler, tozlu-dumanlı işyerlerinde çalışanlar, yemek pişirme veya, ısınma amacıyla odun, tezek, kurutulmuş bitki atıkları kullanan kişiler, uzun yıllardır öksürük, balgam ve yorucu hareketlerde nefes darlığı çeken kişilerde KOAH hastalığının bulunabileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *