ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hiçbir güvencesi olmayan 250 bin kişi yeşil kaynağı aldı

Hiçbir güvencesi olmayan 250 bin kişi yeşil kaynağı aldı
YAYINLAMA: 19 Aralık 2023 / 20.48
GÜNCELLEME: 19 Aralık 2023 / 21.35

Hiçbir sosyal güvencesi, geliri ve üzerini kayıtlı gayrimenkulü olmayan 250 bin kişinin yeşil karne almak zorunda kaldığı belirtilirken, bu rakamın Gaziantep gibi bir sanayi kenti için fazla olduğuna dikkat çekildi.

100 binlerce çalışan var sosyal güvenceli az

Yeşil karne sahibi vatandaşların sayısının Türkiye ortalamasına yakın olduğunu, ancak Gaziantep gibi bir sanayi şehrinde bu sayının fazla olduğunu belirten Sağlık Müdürü Yusuf Ziya Yıldırım, “Yeşil karne sahibi vatandaşların sayısı Türkiye ortalamasına yakın. Ancak ülke ortalamasında Hakkâri’den İzmir'e kadar farklı dağılımlarının ortalaması yer alıyor. Batı'daki illerde yeşil karne sayısı azken, sanayi ve ticaretin olmadığı yörelerde yeşil karne alanların sayısı fazladır.

Bu anlamda Gaziantep’teki yeşil karne sayısı Türkiye ortalamasına yakın. Ancak Gaziantep gibi bir sanayi kentinde bu rakamın daha az olmasını beklerdik. Bağ-Kur’lu ve Emekli Sandığına bağlı olanların yanı sıra 100 binlerce SSK’lının olması gerektiği akla geliyor. Ancak verilen yeşil karne sayısına baktığınızda sosyal güvenceye sahip insanların fazla olmadığı ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Geliri olmasa da üzerine kayıtlı tapusu olanlar yeşil karne alamıyor

Yeşil karne uygulamasında en sık karşılaşılan sorunun geliri olmamasına rağmen üzerine kayıtlı tapusu olanların yeşil karne alamaması olduğunu belirten Yıldırım, “Yeşil karne uygulamasında sık karşılaştığımız sorun, tapusu, geliri olup da sosyal güvencesi olmadığı için yeşil karne almak isteyenler. Geliri olmadığı için yeşil karne istiyorlar. Bunlara da vermek istiyoruz. Üzerinde tapulu malı olanların geliri olmasa da bunlara yeşil karne veremiyoruz” dedi.

5 bin kişinin yeşil karnesi iptal edildi

Yeşil karnenin bir yıllık süre için verildiğini, karne sahibi iken herhangi bir güvenceye tabi olanların veya bir mala sahip olmaları durumunda yeşil karnenin iptal edildiğini söyleyen Yıldırım, “2004 yılı içinde 5 bin yeşil karne farklı nedenlerden dolayı iptal edildi. Çünkü yeşil karne insanların ömür boyu faydalanacağı bir hizmet değil. Yeşil karne sahibiyken işe girenler ya da üzerine topu aldığında yeşil karne kullanma hakkını kaybediyor” şeklinde açıklama yaptı

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *