ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hükümet faizleri gerilere çekmeli

Hükümet faizleri gerilere çekmeli
YAYINLAMA: 02 Mayıs 2023 / 13.35
GÜNCELLEME: 02 Mayıs 2023 / 13.35
SANKO Holding yönetim kurulu başkanı Abdülkadir Konukoğlu, hükümetin 2003 yılında olumlu işler yaptığını belirterek, “Doğrusu 2003 karneleri çok iyi. 2004’te daha iyi olacağını sanıyorum” dedi.

2003 yılında ve yeni yıldan beklentilerini değerlendiren Konukoğlu, bir önceki yıla göre 2003 yılının çok iyi geçtiğini belirtti. Hükümetin 2004 yılında faizleri daha gerilere çekmesi gerektiğini savunan Konukoğlu, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin bu yüksek faizden kurtulması gerekir. Enflasyon gerilediğine göre faizler de %18 seviyelerine düşürülmeli. Yüksek faiz yüksek üretim değil, az üretim getirmektedir. Enflasyon ve faizlerin gerilemesiyle son iki yıldır mağazalardaki fiyatlarda bir değişiklik var mı? Yok. En az iki sene daha mağazadaki fiyatlar aynı kalacaktır. Çünkü, yüksek faiz, maliyet ve dükkan fiyatlarını olumsuz etkiliyordu. Faizler geriledikçe fiyatlara yansıyor. Tüketici de bundan olumlu şekilde etkileniyor.”

Çin’den korkmuyorum

Çin’den artan ithalat karşısında yersiz korkular edilmenin faydası olmadığını kaydeden Konukoğlu, (Halep yolunda söylenmiş. Şehreküstü’de inanmışlar) yerel özdeyişi ile, Çin korkusunun yersiz olduğunu savundu. Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çin’den biz niye korkalım. Rusya’da daldığında tüm dünya korkuya kapılmıştı. Bu ülkeler 2 dolar işçilikle ihracat yapmaya başlar demişlerdi. Ne oldu? Ülkeleri ihracat yapmaya başladık. Çin’de yemeye içmeye başladığında tüm dünya ihracat yapacak duruma gelecektir. Türkiye, Çin’den korkacağına oraya nasıl ihracat yapacağını düşünsün. Çin tek tip elbise giymeye alışmış. Yarın, iki gömlek giymeye başladıklarında, kendi üretimi yetmeyecek ve dışarıdan ithalat yapmak zorunda kalacaktır. Türkiye’de içine ihracat yapacak hale gelecektir.”

Konukoğlu, Çin’den asla korkmadığını, ancak Çin’in dünya ihracatının en az 3-4 yıl daha devam edeceğini vurguladı.

Asgari ücret

Asgari ücretin 300-350 milyon TL olmasına çok normal olduğunu ve işçilerin hiç olmazsa biraz rahatlaması gerektiğini ifade eden Konukoğlu, şunları anlattı: “225 milyon TL ile geçinmek zor. Ancak, sadece ücretli ekonomiye yönetilmez. 300-350 milyon TL asgari ücret normal bir rakamdır. İşveren açısından, işçilik pahalı ulaşacak ama biraz içimize sindirmemiz lazım. Ancak, mühim olan kaçak işçi çalıştırılmasının önüne geçmektir. Yoksa 350 milyon TL hiçte pahalı değil.”

Konukoğlu, yerel seçimlere alakalı hükümetin bir seçim ekonomisi politikası gitmeyeceğini inandığını belirterek, “Bu hükümetin seçim ekonomisi için hazinenin kapılarını açacağını inanmıyorum. Çok akıllıca gidiyorlar. Hiçbir zaman seçim ekonomisi yapmıyorlar” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *