ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İhracatçıyken ithalatçı olduk

İhracatçıyken ithalatçı olduk
YAYINLAMA: 21 Ağustos 2023 / 21.05
GÜNCELLEME: 21 Ağustos 2023 / 21.05
GTO Başkanı Mehmet Aslan, ülkemizde tarım ve hayvancılığın her geçen gün gerilediğini ihracatçı olan Türkiye’nin tarım ve hayvancılık alanında ithalatçı ülke konumuna düştüğünü söyledi.

Türkiye-İngiltere İş birliği seminerinde “Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği-gıda-organik tarım” konularında katılımcıların bilgilendirdiği seminerde konuşan Aslan, “Halkımız için büyük bir stratejik öneme sahip tarım hayvancılık sektörümüzün sağlıklı bir gelişim gösterdiği yazık ki söylenemez” dedi.

Aslan, “Tarım sektörü ülkemiz nüfusunun yarıya yakınını istihdam ettiği halde yaptığı üretim milli gelirin yüzde 16’sı kadardır. Bu istatistik tarım hayvancılık sektörünün üretiminin verimsiz olduğunu ortaya koymaktadır. Bir zamanlar yeterli miktarda ürettiğimiz çok ürünü bugün dışarıdan ithal ediyor olmamız, bu bağlamda çok düşündürücüdür. Oysa ülkemiz tarım ve hayvancılık sektöründe büyük bir üretim ve ihracat potansiyeline sahiptir. AB’ye uyum çalışmaları kapsamında tarım ve hayvancılıkta yüksek verim sağlamaya yönelik araştırma ve uygulamalar bir an önce harekete geçirilmelidir. Bu konu en az imalat sektörlerinin AB’ye uyumunun sağlanması kadar önemlidir. Çünkü nüfusunun yarıya yakını istihdam edildiği halde tarım hayvancılık sektörü verimsiz çalışan bir Türkiye, ekonomik verilerini AB normlarına getirse bile AB içerisinde hak ettiği yeri alamayacaktır. Daha da önemlisi bu konu bizim geleceğimiz için çok daha büyük ehemmiyet arz etmektedir” şeklinde açıklama yaptı.

Canlı hayvan ihracatı Körfez Savaşından sonra bitti

Körfez savaşından önce canlı hayvan ihracatında bir üs konumunda olan Gaziantep’ten savaştan sonra çeşitli nedenlerden dolayı ihracat yapılamamasının, döviz kaybına, üreticilerin mağduriyetine ve sektörün küçülmesine yol açtığını belirten Aslan, “Tarım ve hayvancılık sektörü gelişmiş bir ülke olan İngiltere’nin bilgi ve tecrübelerinden yararlanmak, bu yöndeki çalışmalarımızı kolaylaştıracak ve hızlandıracak bir adımdır” dedi.

Uzun süreli kalkınmanın temeli eğitimle atılır

Türkiye ve İngiltere arasında ticaret ve tarım sektöründe iş birliği imkanlarını anlatan Michael Thomas, da tarımla ilgili konuşmasının öncesinde eğitimin önemine değindi. Türk öğrencilerin İngiltere’de eğitim görmelerine yardımcı olduklarını belirten Thomas, “Birliğin üyeleri İngiltere’nin Ortadoğu bölgesiyle olan ticaretin yaklaşık yüzde 80’inden sorumludur. Ben de Türkiye ile İngiltere arasında ticaret, yatırım ve ortak girişim imkanları yaratmak için bulunuyorum. Çok önemli olduğunu ve sıklıkla göz ardı edildiğini düşündüğüm sektörlerden biri eğitim. Gelecekte uzun süreli kalkınmanın, anlayışın ve işbirliğinin temellerini atacak olan unsur eğitimdir. Her yıl 15 bin türk öğrencinin İngiltere’de eğitim gördüğünü büyük bir memnuniyetle belirtmek istiyorum” şeklinde açıklama yaptı.

Olgun ve gelişmiş bir piyasaya giriyorsunuz

Tarım sektörünün içinde bulunduğu durumun çok kötü olmadığını belirten Thomas, şu anki durumunuz hiç de kötü değil. Türkiye'nin İngiltere’ye olan ihracatı ağırlıklı olarak işlenmiş sebze ve meyve olmak üzere yaklaşık 130 milyon dolardır. Bu rakam sürekli artmakta ancak İngiltere’nin tarımsal gıda sektörüne girmeniz konusunda belki birkaç tavsiyede bulunabilirim. Öncelikle hepinizin bildiği gibi olgun gelişmiş bir piyasaya giriyorsunuz. Bu yüzden böyle bir piyasaya girmeden önce kendi piyasa araştırmanızı gerçekleştirmeniz çok önemli” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *