ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İhtiyatlı olunmalı

İhtiyatlı olunmalı
YAYINLAMA: 03 Mayıs 2023 / 15.04
GÜNCELLEME: 03 Mayıs 2023 / 15.04
GTO başkanı Mehmet Aslan, Türkiye ekonomisinde dengelerin yerine oturduğu gözlense de ihtiyatlı olunması gerektiğini belirtti

Aslan, 2004 yılından beklentilerini ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yeni yıla iyimser bir ekonomik tablo ile girdiğini, ekonominin hızla krizden sıyrılmaya devam ettiğini belirtti.

Türkiye’nin olumlu pek çok gelişmenin yanı sıra ihtiyatlı olunmasını gerektiren konularla yeni yılı karşıladığını ifade eden Aslan, şu uyarılarda bulundu:

“Yerel seçimler öncesi seçim yatırımları yapılarak bütçe disiplininden uzaklaşılması yönündeki kaygılar piyasalarda ihtiyatla karşılanıyor. Yerel seçimler dolayısıyla yapılacak harcamalara dikkat edilmeli, gücü programından sapmalara izin verilmemeli. Ekonominin sağlıklı bir yapıya kavuşmasına önemli katkı yapan ekonomik istikrar programı kararlılıkla sürdürülmeli. Ekonomik programdan çark edilmesi tarihi bir hata olacaktır. Kesinlikle popülist baskılara boyun eğilmemeli, program kararlılıkla sürdürülmeli. Uygulanan sıkı maliye politikasına devam edilmeli, bütçe disiplininden taviz verilmemeli. Ekonomik kalkınmaya ivme kazandıracak olan yatırım harcamaları teşvik edilmeli. Özel sektörün bu yöndeki projelerine teşvik ve destek verilerek gerekli düzenlemeler yapılmalı. Ekonomide önemli ağırlığa sahip bulunan KOBİ’ler desteklenmeli.”

Yapısal reformlar sürdürülmeli

Aslan, 2003 yılında ihmal edilen yapısal reformların 2004’te süratle ve mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğine dikkati çekti. İşsizlik sorununun çözümü için geliştirilecek istihdam politikası kapsamında özellikle nitelikli işsizlerin istihdamına yönelik projeler üretilmesi gerektiğine dikkati çeken Aslan, “Ülkenin en önemli sorunları arasında bulunan yoksulluk ve gelir dağılımı adaletsizliğinin önüne geçilebilmesi amacıyla sosyal ve ekonomik politikalar uygulanmalı. Bu konuya ilişkin olarak vergi mevzuatı ve sosyal yardım harcamaları yeniden gözden geçirilmeli” dedi.

Aslan, Merkez Bankası’nın, özerkliği ve para piyasalarındaki düzenleyici işlevinin korunması, kur ve fiyat istikrarına yönelik faaliyetlerinin desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *