ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İkinci el otomobil piyasası kan kaybediyor

İkinci el otomobil piyasası kan kaybediyor
YAYINLAMA: 03 Nisan 2023 / 17.23
GÜNCELLEME: 03 Nisan 2023 / 17.23
ÖTV’nin düşmesi ve bankaların kredi faiz oranlarını %2’ye kadar düşürmesinden sonra birinci el otomobil piyasası hareketlendi. İkinci el otomobil piyasasında ise durgunluk hakim.

Birinci el otomobillerin, şu sıra ikinci el otomobillere göre daha cazip olduğunu söyleyen oto galericileri, özellikle bayramlarda ellerinde hiçbir araç kalmazken, geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda satış olmadığını, bayramı durgun geçirdiklerini açıkladı. Yetkililer, hafta sonu açılan oto pazarlarından, otomobil alınmasının sakıncalı olduğunu kaydetti.

İkinci el piyasası durgun

İkinci el otomobil piyasasının durgun olduğunu belirten Oto Galericileri İş Yeri Yapı Kooperatifi başkanı Nebi Şarklı, ÖTV’nin düşürülmesinin yanı sıra bankaların düşük faizli taşıt kredisi vermesi ile birinci el otomobillerin daha cazip hale geldiğini, bu nedenle ihtiyaç sahiplerini birinci el otomobil satın aldığını ifade etti. İkinci el otomobillerde verginin düşürülmediğini, bu nedenle fiyatlarda indirim olmadığını kaydeden Şarklı, “Sıfır otomobillerin fiyatında vergideki düşüşle birlikte indirim oldu. Ama ikinci el otomobillerde böyle bir indirim olmadı. Olmayınca ikinci el müşteriye pahalı geliyor. Bu yüzden bankaya kredi borçlanıp sıfır otomobil alanların sayısı arttı. İkinci el otomobil piyasası bayrama rağmen çok durgun geçti. Aslında her bayram elimizdeki tüm araçları satardık. Talep vardı. Galeride hiç araç kalmazdı. Ama bu sefer aynı satış olmadı” dedi.

Daha önce günde bir iki otomobil satarken, şimdi bir hafta içerisinde aynı sayıda otomobil satabildiklerini söyledi.

Güvenilir yerden otomobil alın

Şarklı, “Hafta sonları gelişi güzel yerlerde açılan otomobil pazarlarından otomobil satın alınması sakıncalı ve yanlış. Böyle yerlerden otomobil satın alınmaz. Buralarda her türlü dolandırıcı ve sahte plakalı, borçlu, hacizli otomobillerle karşılaşmak her zaman olası. Ayrıca, resmi kurumlar hafta sonları kapalı olduğu için satılık otomobille ilgili bilgi edinme şansı yok. Otomobil satın almak isteyenler güvenli galericilerden alışveriş yapsın ve satın alacağı otomobilin hırsızlık olup olmadığını öğrenmek için oto hırsızlık bürosunda motor şasesinin çalıntı tespitini yaptırırsın. Trafik tescil denetleme müdürlüğünden satın alacağı otomobilin dosyasına baktırsın, haciz olup olmadığını, trafik cezasının bulunup bulunmadığını öğrensin” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *