ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İlk sergi 10 Mart‘ta Gaziantep’te açılacak

İlk sergi 10 Mart‘ta Gaziantep’te açılacak
YAYINLAMA: 07 Haziran 2023 / 12.53
GÜNCELLEME: 07 Haziran 2023 / 12.54
Sanat tarihi uzmanı Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Zeugma mozaiklerinin ilk kez 10 Mart‘ta Real’deki sergi alanında görücüye çıkacağını belirtirken, 3600 metrekare alanda 40’tan fazla toplam 800 metrekare mozaiğin önce Gaziantep’te, haziran ayında da NATO toplantı sırasında İstanbul Topkapı’da sergileneceğini açıkladı.

Sergilerin 1 milyon doları aşacak masraflarının tamamı Packard Humanities Institute tarafından karşılanacak.

Topkapı sergisi mükemmel olacak

Gaziantep Arkeoloji Müzesi yetkilileri de, kültür ve turizm bakanlığı ile Zeugma kurtarma kazılarında maddi destek veren Packard Vakfı’nın işbirliğinde, mozaiklerin bir bölümünün önce Gaziantep’te, daha sonra da Topkapı Müzesi’nde sergileneceğini belirtti. Mozaiklerin sergilenmesi için çalışan organizasyonun başında bulunan sanat tarihçisi Atasoy, Gaziantep arkeoloji müzesi depolarında saklanan eşsiz Zeugma mozaiklerinin Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı konumundaki Topkapı Müzesi’nde de sergilenmesi için hazırlıkların sürdüğünü bildirdi.

Kültürel değerlerimizi dünyaya tanıtmalıyız

Mozaiklerin Topkapı Müzesi’nde sergilenebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurduğunu belirten Atasoy, Topkapı Müzesi’nde çok büyük bir Zeugma sergisi yapılacağını söyledi. Atasoy, “Çeşitli kültürel değerlerimizi tüm dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz” dedi ve Zeugma‘dan çıkarılan mozaiklerin müzenin deposundan çıkarılarak sanatseverlerin beğenisine sunulması gerektiğini, Gaziantep’te açılacak sergi için sergi alanları tahsis eden GSO’dan büyük destek gördüklerini bildirdi.

Tüm turistler Zeugma mozaiklerini görmeli

Atasoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sergi, önce Gaziantep’te, ardından İstanbul Topkapı Müzesi’nde yapılacak. Burada amacımız çeşitli kültür değerlerimizi tanıtmak. Gaziantepliler kendi topraklarında çıkarılan eserleri göremiyorlar. Öncelikle bu mozaiklerin Gaziantep’te sergilenmesini istiyoruz. Çünkü, bu kentte yaşayan gençler ve çocukların, kendi topraklarından çıkarılan eserleri görüp tanıması gerekir. Ancak, bu eserlerin Türkiye’nin dünyaya açılan yerlerinden biri olan Topkapı Müzesi’nde de sergilenmesi gerekiyor. Tüm dünyadan gelen turistler Zeugma mozaiklerini görmeli. Bu serginin en iyi şekilde yapılabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu güzel değerlerimizi herkesin tanıması gerektiğini düşünüyorum.”

Atasoy, sergiler için gönüllü çalışıyor

Sergeni masraflarının 1 milyon doları aşabileceğini kaydeden Atasoy, sergiyi Packard Humanıtıes Institute Vakfı’nın finanse edeceğini söyledi. Geçtiğimiz yıllarda yurtiçinde ve yurtdışında bir çok serginin organizasyonunu üstlendiğini ifade eden Atasoy, Zeugma mozaiklerinin sergilenmesi için gönüllü olarak çalıştığını belirtti. İçinde ünlü Çingene Kızı mozaiğinin de bulunduğu toplam 800 metrekare mozaiğin, yaz aylarında sergilenmesinin planlandığı bildirildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *