ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İplik sektörü tarihinin en derin krizini yaşıyor

İplik sektörü tarihinin en derin krizini yaşıyor
YAYINLAMA: 27 Eylül 2023 / 13.47
GÜNCELLEME: 27 Eylül 2023 / 14.19
İplik toptancıları, piyasanın durgun olması nedeniyle atölyelerin çalışamaz hale geldiğini ve iplik verdikleri esnafın borcunu ödeyemediğini belirtti.

Esnaf, bu dönemde yazlık penye üretiminin yapılması gerektiğini kaydetti.

Ergül, “İplik toptancısı olarak benim mal sattığım overlok ve konfeksiyon atölyeleri yavaş yavaş kapanıyor. Onların olmadığı ortamda haliyle benim işim de olmuyor. Piyasada inanılmaz bir durgunluk var. Geçen yıl başımı kaşıyacak vakit bulamıyordum. Bu yaz ise ne penyelik, ne de merserize ip satamıyorum. Böyle olunca malım raflarda kalıyor. Küçük çaplı ip verdiğim dükkanlar ise her hafta sonu hesaplarını öderken, şimdi hafta sonlarında yanlarına gittiğimiz zaman bize parayı ödemek yerine verdiğimiz ipleri geri vermeyi öneriyorlar. Böyle bir ortamda işlerin iyi olduğunu nasıl söyleyebilirim” dedi.

Her ölçekteki işletmenin sıkıntısı var

Ergül, iplik sektörünün derin bir kriz yaşadığını belirtirken, “Şu anda iplik sektörü tarihinin en derin krizini yaşıyor. Küçük çaplı esnaflar ip alamayınca ben satış yapamıyorum. Ben satış yapamayınca fabrikadan ip alamıyorum. Bu sektör birbirine göbekten bağlı bir sektör, bir kolu iş göremez hale geldiği zaman bundan herkes etkileniyor. Organize sanayide binlerce işçinin işten çıkarıldığı haberlerini alıyoruz. Yani tek bizim sıkıntımız yok, her ölçekteki işletmenin sıkıntısı var” diye konuştu.

“Enflasyonun düştüğünü söyleyenlere gülüyorum”

Enflasyonun düştüğüne inanmadığını belirten Ergül, “Ortalıkta dolaşan enflasyonun düştüğü söylentilerine inanmıyorum. Böyle bir şeyin söz konusu olmadığı benim sattığım ipin fiyatlarının artışından açık ve net şekilde belli oluyor. Overlokluk ipin kilosu 5 milyondan 5 buçuk milyona çıktı. Bu yüzde 10 artış demek, merserize ip ise 1 milyon 250 binden 1 milyon 500 bine çıktı. Böyle fiyat artışlarının olduğu bir ortamda enflasyonun düştüğünü söylemenin komik olduğuna inanıyorum”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *