ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Irak, çok karmaşık bir yapıya sahip

Irak, çok karmaşık bir yapıya sahip
YAYINLAMA: 02 Şubat 2022 / 14.25
GÜNCELLEME: 02 Şubat 2022 / 14.25
Türkiye’nin yeni bağımsız komşuları konulu konferansa katılan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersanlı, Türkiye’nin uzun yıllar boyunca içine kapanık bir dış politika izlediğini ve Irak’ın nasıl şekilleneceğini kestirmenin şimdilik çok güç olduğunu söyledi.

Gaziantep Üniversitesi, makine mühendisliği konferans salonunda dün yapılan konferansa konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı katıldı.

Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, rektör ve bazı öğretim görevlilerinin katıldığı konferansta üniversite öğrencileri yanında polis meslek yüksek okulu öğrencilerinden de katılım oldu. Türkiye ve yeni bağımsız komşular konulu bir konferans veren Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Türkiye’nin dış politikasını değerlendirerek, “Türkiye’nin uzun yıllar boyunca, Rusya’nın dağılmasına kadar içe kapanık bir dış politika izledi. Sovyetler Birliği dağıldığı zaman farklılıklardan üretmeyen bir benzerlik ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

Irak’ta ne olacağını zaman gösterecek

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bulunduğu bölgede çoğunluğu teşkil eden milletlerin kendi devletlerini kurduğunu kaydeden Prof. Dr. Ersan, “Sovyetler Birliği dağılınca Kazakların çoğunlukta olduğu yerde Kazakistan, Ermenilerin çok olduğu yerde Ermenistan kuruldu. Yani bulunduğu yerde çoğunluğu teşkil eden milletler kendi devletlerini kurdu. Ancak Irak için bunu söylemek imkansız. Çünkü Irak, çok karmaşık bir yapıya sahip. Ermenistan’ın halkının %98’i Ermenilerdir. Ama Irak’ta Şiiler var, Araplar var, Türkmenler var. Onun için Irak’ta ne olacağını biz de kestiremiyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *