ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Irak gazı Türkiye üzerinden geçmeli

Irak gazı Türkiye üzerinden geçmeli
YAYINLAMA: 25 Eylül 2023 / 19.09
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2023 / 19.10
BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Takiyyüddin Bilgiç, tüm dünya ülkelerinin Irak gazının Türkiye üzerinden dünyaya geçişini ve piyasada dolaşmasını desteklediğini, kendilerinin de bu yönde çalışmaları olduğunu belirtirken, “Irak gazı, Türkiye doğalgaz şebekesine bağlanacak ve piyasalara ulaştırılacak” dedi.

Irak gazının Türkiye’ye gelmesi özlenen bir proje

Irak gazının Türkiye’ye gelmesinin önemini değinirken, bu durumun Türkiye’nin ve BOTAŞ’ın çok özledi projelerinden biri olduğunu belirten Bilgiç, dünyadaki pek çok ülkenin de bu projenin arkasında olduğunu kaydetti. Bilgiç, “Uluslararası arenada yaptığımız görüşmelerde Irak gazının Türkiye’ye gelmesini istediklerini görüyoruz. Bunun talep edilmesinin ötesinde başlamış olan Türkiye-Irak doğalgaz çalışmaları mutlak manada sonuçlandırılmaktadır. Irak’ın Türkiye'ye olan yakınlığı, Türkiye açısından, emniyet açısından ve kaynakların güçlendirilmesi açısından vazgeçilmez önceliklidir. Bu öncelik bugün her zamankinden daha önemli bir noktadadır” şeklinde açıklama yaptı.

Her zamankinden çok daha önemli noktada

“Türkiye petrolleri anonim ortaklığının Irak’taki çalışmalarını ısrarla sürdürdüğünü biliyoruz” diyen Bilgiç, “Türkiye petrolleri anonim ortaklığının Irak’ta petrol arama ve üretimine yönelik çalışma arzusunu biliyoruz. Mühim olan, bir yerde sonuçlanabilir şartların doğması ve burada mutabakatlara süratle varılabilmesi ve karşınızda muhatap bulabilir hale süratle gelebilmenizdir” diye konuştu.

Boru hatlarıyla gazın buluşması kaçınılmaz

Bilgiç, “Bizim geliştirdiğimiz boru hatları projeleri kapsamında zaten o hatlardan geçecek gazın tedarik edilmesi gerekiyor. Bunun içerisindeki en önemli kaynaklardan bir tanesi Irak’sa, bir başkası Azerbaycan kaynaklarıdır. Civarımızda o kadar çok tüketicisi var ki bunların piyasalara akışı konusunda tek güzergah Türkiye’dir. Dolayısıyla kaçınılmaz olarak bu boru hatlarıyla bu gaz kaynakları buluşacak” şeklinde açıklama yaptı.

Gaz tedarikini etkin hale getirecek

Irak gazının Türkiye’ye gelmesinin güvenlik, ulaşım ve üretim açısından çok önemli olduğunu vurgulayan bilgiç, “bu hem Türkiye açısından, hem arz emniyeti açısından çok sağlam hale getirecek. Ayrıca, gaz tedarikini etkin hale getirecek. Türkiye'deki müşteriler mutlak manada en rekabetçi şartlarda gazı kullanıp en etkin maliyetlerle üretimlerini yapar hale gelecek” dedi.

Bilgiç, BOTAŞ’ın yan kolu olan İnternational’ın şu anda tek görevinin sadece yapılmakta olan Bakü Tiflis Ceyhan ham petrol boru hattını işletmek olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *