ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İslahiye ve Nurdağı birinci derece deprem kuşağında

İslahiye ve Nurdağı birinci derece deprem kuşağında
YAYINLAMA: 16 Nisan 2023 / 16.49
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2023 / 16.49
Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Müslüm Atabey, ilde deprem tarama çalışmalarını teknoloji harikası araç ve gereçlerle sürdürdüklerini söyledi.

Atabey, Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinin birinci, diğer ilçelerin ise ikinci ve üçüncü derecede deprem kuşağında yer aldığını hatırlattı. Deprem oluşmasını sağlayan fay hatlarının uyumadıklarını, yerin binlerce metre derinliğinde harekete devam ettiklerini kaydeden Atabey, “Hareketlenme seviyesi arttığında yer üstüne çok yüksek bir enerjiyle çıkar ve depremin oluşmasını sağlar. Bu nedenle depremin ne zaman, nerede olacağını hiç kimse bilemez. Biz de bundan dolayı depreme karşı hazırlıklarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Deprem taramasının bayındırlık ve iskan müdürlüklerince yapıldığını belirten Atabey, “Bugüne kadar deprem taramalarını eski teknoloji araç ve gereçlerle sürdürüyorduk. Taramalar sırasında cihazlardan aldığımız sonuçlar sağlıklı olmuyordu. Bundan dolayı yanlış kararlar verilebiliyordu. Artık yeni teknoloji ile bu ortadan kalkmış oldu” diye konuştu.

Atabey, Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin’in ellerindeki eski cihazların yenilenmesi, tüm kamu, kurum ve kuruluşlarının deprem taramasından geçirilmesi talimatının ardından kullandıkları cihazların yenilenmesi için Özel İdare Müdürlüğü’nce sağlanan 40 milyar TL ödenekle, jeofizik rezitivite, dijital demir donatı tespit, dijital beton test çekici, beton numune kalıbı ile geodimeter mekanik yersel ölçme cihaz aldıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Yeni aldığımız teknik donanımla artık deprem taramalarını çok daha seri ve sağlıklı yapabiliyoruz. Bilindiği üzere, Gaziantep ve bölgesi birinci ikinci ve üçüncü derecede deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Depreme karşı tedbirli olmak ve vatandaşlarımıza daha önceden tedbir almaya karşı uyarmak durumundayız. Deprem olduktan sonra yapılan uyarıların hiçbir anlamı yok.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *