ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İstanbul sergisini büyük bir fırsat olarak gördüm

İstanbul sergisini büyük bir fırsat olarak gördüm
YAYINLAMA: 03 Ekim 2023 / 17.40
GÜNCELLEME: 03 Ekim 2023 / 17.51
Vali Lütfullah Bilgin, Zeugma mozaiklerinin NATO zirvesine katılacak devlet adamları için İstanbul Topkapı Müzesi’nde sergilenmesi girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmeleri değerlendirirken, “Ben bu konuda kişisel fikirlerimi ortaya koydum. Turizm ve tanıtma iki eş değer kavramdır. Ne kadar büyük turizm değerlerine sahip olursanız olun, onları yeterince tanıyamıyorsanız, sahip olduğunuz değerlerin bir anlamı yok. Ben İstanbul'daki sergiyi Gaziantep’in tanıtımı için büyük bir fırsat olarak görüyorum” dedi.

Önümüze yol haritası konmalı

Vali Lütfullah Bilgin, Zeugma antik kentine ve kentten kurtarılan eserlere ilişkin çalışmaların bilim adamlarının ortaya koyacağı bir yol haritasına göre yapılması gerektiğini söyledi. Bilgin, 20-22 Mayıs’ta gerçekleştirilmesi planlanan Zeugma sempozyumunun tanıtımı için düzenlenen toplantıda, Zeugma konusunun çok konuşulup çok tartışıldığını belirterek, “Biz yöneticilerin doğru kararlar alması ve doğru çalışmaları yapması için bu işi bilen insanların önümüze koyduğu bir yol haritasının olması gerekir” dedi.

Müze bu yıl bitirilecek

Gaziantep Üniversitesinde gerçekleştirilecek sempozyuma GTO ve GSO’nun sponsor olduklarını ifade eden Bilgin, “Zeugma için ne yapacaktık? Ne yaparsak doğru yapacaktık? Bunlar teknik, işi bilenlerin ortaya koyabilecekleri konular. Yurt içinden ve yurt dışından gelecek bilim adamlarının ortaya koyacağı yol haritasına göre davranmamızın doğru olacağına inanarak bu sempozyumu düzenleme kararı aldık” diye konuştu. Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin Gaziantep’e yakışır bir müze olmasına karşın bitişiğindeki ek müze inşaatının 13 yıldan bu yana bitirilemediğine dikkati çeken Bilgin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gönderdiği ödeneğin yetmemesi halinde Özel İdare Müdürlüğü bütçesinden katkı yaparak ek müze inşaatını bu yıl bitireceklerini ifade etti.

Turizm ve tanıtma eş değer kavramlardır

Bilgin, Zeugma mozaiklerinin NATO zirvesine katılacak devlet adamları için İstanbul Topkapı Müzesi’nde sergilenmesi girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ben bu konuda kişisel fikirlerimi her zaman ortaya koydum. Turizm ve tanıtma iki eşdeğer kavramdır. Ne kadar büyük turizm değerlerine sahip olursanız olun onları yeterince tanıtamıyorsanız, sahip olduğunuz değerlerin bir anlamı yok. Ben İstanbul'daki sergiyi Gaziantep’in tanıtımı için büyük bir fırsat olarak görüyorum.

34 bilim adamı sunuş yapacak

“Uluslararası geçmişten geleceği Zeugma sempozyumu” 20-22 Mayıs 2004 tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleştirilecek. Sempozyumda; Prof. Dr. Catherine Abbedie Reynal, Dr. Anthony Comfort gibi dünyaca ünlü isimlerin de aralarında yer aldığı 19’u yabancı toplam 34 bilim adamı sunuş yapacak. Bugüne kadar Zeugma antik kentinde yapılan çalışmaları bir bütünlük ve bilimsel disiplin içinde ele almak, doğru mesajların konu ile ilgilenen her kesime ulaşmasını sağlamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla düzenlenen sempozyumla ilgili olarak dün Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin başkanlığında bir basın toplantısı düzenlendi.

Zeugma turizme kazandırılmalı

Gaziantep Valiliği Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya Vali Lütfullah Bilgin’in yanı sıra Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, GTO Başkanı Mehmet Aslan, GSO Başkanı Nejat Koçer, Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda sempozyum hazırlıkları ile ilgili bilgi veren Vali Lütfullah Bilgin, Zeugma’nın geleceğine önemli katkılar sağlayacağına dikkat çekti. Sempozyuma katkılarından dolayı GSO ve GTO başkanlarına teşekkür eden Vali Bilgin, Gaziantep için çok büyük bir fırsat olarak nitelendirdiği Zeugma Antik Kentinin birlik ve beraberlik içerisinde yürütülecek çalışmalarla Gaziantep, Türkiye ve dünya turizmine kazandırılacağına inandığını söyledi.

Zeugma’nın turizme kazandırılması için her türlü desteğe hazırız

Toplantıda konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep’in en önemli kültürel değerlerinden biri olan Zeugma’ya karşı kayıtsız kalmalarının mümkün olmadığını söyledi. Güzelbey, “Bu sempozyumda olduğu gibi, Zeugma konusunda yapılacak her işe destek, atılacak her adıma katkı sağlamaya hazırız” dedi.

Zeugma’ya her zaman sahip çıkarız

GSO Başkanı Nejat Koçer’de Zeugma Antik Kentinin turizme kazandırılması yönünde yıllardır çaba gösterdiklerini belirterek, “Yıllardır ulusal ve uluslararası kamuoyunun dikkatini buraya çekmek için faaliyetler düzenledik. GSO olarak açtığımız internet sitesini bugüne kadar 5 milyon kişi ziyaret etti. Bundan sonra da bu tür çalışmalarımız devam edecek. Dün kurtarma kazılarında sahip çıktığımız Zeugma’ya bugün bu sempozyumla sahip çıkıyoruz. Yarın da sahip çıkmaya devam edeceğiz. Desteğimiz sözle değil, icraatla, projelerle olacaktır” dedi.

Müze bir an önce açılmalı

Basın toplantısında söz alan GTO Başkanı Mehmet Aslan ise, başından beri Zeugma konusunda yapıcı ve çözüm üretici bir noktada olduklarını söyledi. Düzenlenen sempozyumun da bu anlamda önemli bir organizasyon olduğuna dikkat çeken Aslan, “Bu konuda yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır. Sesimizi yaptığımız işlerle duyurmaya devam edeceğiz. Ancak her ne sebeple olursa olsun Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin kapalı olmasını kabul edemiyoruz. Özellikle de sempozyum sırasında Zeugma mozaiklerinin ziyarete açılması gerekir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *