ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kadınlar ibadete, çocuklar serinlemeye

Kadınlar ibadete, çocuklar serinlemeye
YAYINLAMA: 21 Nisan 2022 / 13.47
GÜNCELLEME: 21 Nisan 2022 / 13.47
Şehreküstü mahallesinde bulunan tarihi Pişirici mescidinin turistik amaçlı kullanılması beklenirken, “Çevredeki kadınların burayı türbeye çevirmesi şaşkınlıkla karşılanıyor.

Pişirici mescidinde kadınlar mum yakıp dua ederken, çevredeki çocuklar da Pişirici mescidinin sularında kendilerince serinlemenin yolunu bulmuş.

Tarihi bir mekanın amacından uzaklaştırılmasının yüreği kötülük olduğunu belirten çevre sakinleri, pişirici neticede, son derece güzel bir projeyle sağlam bir mekan olsa gerek ki, uzun yıllar hizmet et, insanlar tarafından terk edilmesine rağmen yerin altına çekilmedi. Yıllarca temiz suyundan faydalanan halk, gözlerini tıkayıp onu kaderiyle baş başa bırakınca bir süre bir harabe şeklinde bir başına kalıverdi. Ancak daha sonra geçirildiği tadilatlarla yeniden hayat buldu. Pişirici mescide bakım ve onarım yapılarak tekrar eski haline getirildi. Ancak, bir görevli verilmedi. Pişirici mescidini ziyarete gelenlere, bir süre çevre halkıyla muhtar yardımcı oldu. Ancak nedendir bilinmez yıllar önce insanların su ihtiyacını temin etmede kullandıkları pişirici mescidi bir anda cuma günleri sanki bir türbe gibi ziyaretçilere açıldı. Son yıllarda akın akın gelen ziyaretçiler, mumlar yakıp dualar okumaya başladı” şeklinde konuştu.

Çevre sakinlerinin anlattığı gibi tarihi pişirici mescidine misafirleri kadınlar ve çevredeki çocuklarda gerçekten. Kadınlar, çevreye zarar vermeden dualarını yapıyor, mumlar yakıyor, çocuklar ise suyla kaplı alanda kendilerince yüzüyor, gönüllerince oynuyor. Kadınların pişirici mescidine bir türbeymiş gibi dualar niçin seçmesi düşündürüyor, çocukların ise yaz sıcağında bir sığınak bulmuşçasına serin sularda oynaması ise tebessüm ettiriyor.

Tadilat geçirdikten sonra bir görevliye emanet edilmeyen tarihi pişirici mescidinin anahtarını muhtardan alan Fethiye Doymaz, her cuma günü Pişirici mescidinin temizliğini yapıp, ziyaretçiler ayrıldıktan sonra da kapattığını söyledi. Tarihi Pişirici mescidi, çevre çocukları serin sularında ağırlayarak, adeta tarihi misyonuna uzaklaşmış. Çocuklar, sularında gönüllerince oynadıkları Pişirici mescidinin belki tarihi öneminin farkında değildi, ama onlar sıcaktan korunmanın bir yolunu bulmuştu. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *