ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kalede acil restore gerekiyor

Kalede acil restore gerekiyor
YAYINLAMA: 28 Aralık 2023 / 15.27
GÜNCELLEME: 28 Aralık 2023 / 15.40

Ortaya çıkarılan eserler tahrip oluyor

Kalede bilimsel kazılarda ortaya çıkarılan yapıların acilen restore edilmesi gerektiği bildirildi.

Gaziantep Kalesi’ndeki kazı çalışmalarını yürüten Arkeolog Ahmet Beyazlar, kazılarda gün ışığına çıkan yapı kalıntılarının, restore edilmediği için hızla tahrip olduğunu söyledi.

Kalede 1998’den bu yana valiliğin desteğiyle yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Beyazlar şöyle konuştu: “Halen devam eden çalışmalarla, kalenin çevresi ihata duvarıyla çevrildi, kapı girişi, burçlar ve surlar onarıldı. 200 metre uzunluğunda ve 3.5 metre genişliğindeki dehliz temizlenerek aydınlatıldı. Ayrıca kalenin kuzeyindeki erozyonu önlemek amacıyla çalışmalar yapıldı. Kalenin iç avlusundaki antik yapıda bir hamam, bir mescit ile Genç Osmanlı dönemi yapılar açığa çıkarıldı. Bu yapıların korunması için acilen restore edilmesi gerekiyor ama bunu yapamıyoruz”

Arkeolog Beyazlar, kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan taşınabilir eserlerin Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde korunduğunu bildirdi.

Gaziantep Kalesi’ndeki kazı çalışmalarının bu yılki bölümüne geçen hafta başladıklarını kaydeden Beyazlar, “2 ayrı yerde kazı yapacağız. Bu yıl kaledeki kazı çalışmalarını tamamlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Beyazlar, Gaziantep Kalesi’nde kazı ve restorasyon çalışmalarının yanı sıra çevre düzenleme yatırımları yapıldığını, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nce yürütülen bu çalışmayla kalenin çevresindeki çirkin yapıların istimlak edilerek yıkıldığını bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *