ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kalkınma top yekûn olursa refah artar

Kalkınma top yekûn olursa refah artar
YAYINLAMA: 15 Ekim 2024 / 10.28
GÜNCELLEME: 15 Ekim 2024 / 10.28

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, teşviklerin üreten ve istihdam yaratana engel oluşturmaması, aksine şevk vermesi gerektiğini bildirdi. Türkiye genelinde sanayicilerin son dönemde, haklı olarak teşvik kapsamına alınan iller belirlenirken yaratılan kaosu konuştuğunu belirtti.

Herkes doğduğu ve doyduğu yerde yaşamalıdır

"Kriter ne, uygulama alanındaki illere getirisi ile uygulama mağduru konumuna düşürülen illerin kaybı ne olacak? Herkes olayı irdeliyor ama bir gerçek var ki, ortaya çıkan tablo pek de iyi sonuçlar vermeyecek" diyen Konukoğlu, şöyle konuştu: "Bölgelerarası dengesizliğin giderilmesi, herkesin doğduğu yerde doyması ve yaşaması, buna bağlı olarak aşa ve işe doğru iç göçün önlenmesi, elbette herkesin dileğidir. Aş ve iş amaçlı göç sonucu kentlerimizin yaşadığı sorun-lar ortada. Ekonomik ve sosyal boyutu bulunan bu sürecin altyapısı çok iyi irdelenmeli. Ancak, bu yapılırken haksız ve adaletsiz uygulamalardan uzak durulmalı."

Kalkınma doğudan batıya güneyden kuzeye olmalı

Konukoğlu, ülkenin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyi ne bir bütün halinde kalkındığı taktirde insanların refah içerisinde yaşayabileceğini, bu amaçla atılacak her adımın sorumluluk duygusu içerisinde olan herkesin destekleyeceğini desteklemesi gerektiğini kaydetti.

Gaziantep, Anadolu'da sanayileşme hamlesinin lokomotifidir

Bu hedefle kararlar alınırken, kalkınmasını, sanayileşmesini kendi olanakları ile sağlayan illeri de mağdur etmemek gerektiğini ifade eden Konukoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Gaziantep, Anadolu'da sanayileşme hamlesinin lokomotifidir ve gerçek anlamda Anadolu Kaplanıdır. Bu noktaya devlet desteği ile değil, girişimci ruhlu ve hepsi birer kahraman olan sanayicileri ve işadamları ile geldi. Gaziantep'in bugünkü başarısında, her kademedeki yönetici, sivil toplum kuruluşları ve sorumluluk duygusu ile hareket eden hemen herkesin katkısı ile oluşan ortak akıl anlayışının büyük payı var."

Eleştirileri haksız ve yersiz diye nitelendirmenin mümkün değil

Konukoğlu, hükümetin bölgelerarası kalkınmışlık farkının giderilmesi, işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması, böylece ülkenin kalkınması amacıyla 36 ilin teşvik kapsamına aldığını, teşvikli illere 13 il daha eklendiğini ifade etti. Bu noktada tartışmaların ve eleştirilerin başladığını, tartışma ve eleştirileri haksız ve yersiz diye nitelendirmenin mümkün olmadığını, bu tablonun getireceği sonuçları görmek için müneccim olmaya gerek olmadığını belirten Konukoğlu, şöyle devam etti: "Gaziantep'e, Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca, çimento fabrikası ve Tekel İçki Fabrikası olmak üzere iki, evet yalnız iki devlet yatırımı oldu. Bunların da birisi özelleştirme yoluyla, diğeri ise kapatılarak devletin envanterinden düşürüldü. Devletin yatırım açısından açı desteğini görmeyen Gaziantepliler, boyunlarını büküp kaderlerine razı olmak yerine, kenti. Türkiye sanayileşmesine sembol haline getirdiler. Kurtuluş Savaşı sırasında kanlarını döken ve canları pahasına savundukları Antep'in Gaziantep olmasını sağlayan atalarına layık olmak amacıyla çaba gösteren girişimci ruhlu Gaziantepliler, adeta yazılı olmayan bir gönül anlaşması imzalamış gibi dökülen her damla kan için bir fabrika' dercesine sanayi tesisi kurma yarışına girdiler ve bu alanda müthiş bir sinerji yarattılar. İşte Gaziantep gerçeği bu."

Gaziantep'te Kilis, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Şanlıurfa doğumlu 188 bin kişi var

Konukoğlu, hiç kimsenin Şanlıurfa'nın, Kilis'in, Adıyaman'ın, Kahramanmaraş'ın ve Osmaniye'nin kalkınması için teşvik kapsamına alınmasından rahatsızlık duymadığını belirtti. Gaziantep Sanayi Odası ve Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Bölge Müdürlüğü tarafından 2000 yılı verileri baz alınarak hazırlanan "İstatistiklerle Gaziantep" çalışmasına göre, Gaziantep'te Kilis, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Şanlıurfa doğumlu 188 bin kişi olduğunu bildiren Konukoğlu, teşvik kapsamına alınarak adeta haksız rekabet açısından Gaziantep'in kuşatılmasına yol açan bu illerle et ve tırnak gibi olunduğunu kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *