ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Kapasite kullanımındaki düşüş iyiye alamet değil”

“Kapasite kullanımındaki düşüş iyiye alamet değil”
YAYINLAMA: 06 Temmuz 2023 / 13.35
GÜNCELLEME: 06 Temmuz 2023 / 13.41
Açıklanan rakamların son dokuz ayın en düşük oranı olduğuna dikkat çeken Koçer, şunları söyledi: “Aylardır hükümeti ve yetkilileri uyarıyoruz. Son aylarda elde edilen yüksek kapasite kullanım oranları yanıltıcıdır, bunu farklı değerlendirirseniz bir süre sonra olumsuz gelişmelerle baş başa kalırız” diye ama kimseye dinletemedik. Tedbiri geç aldığımız taktirde sıkıntıyı azaltmakta zorlaşacaktır.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, yüzde 77.2 olarak açıklanan Ocak ayı kapasite kullanım oranlarının “iyiye alamet olmadığını” söyledi.

Rakamlar ne kadar iyi olursa olsun, bunun üretime ve istihdama yansıması çok daha önemlidir. Oysa şu anda krizden sonra yerine koyamadığımız istihdam hala gerilemeye devam etmektedir.”

Kapasite kullanım oranlarında geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan yüksek rakamların “sanal” bir iyileşme olduğunu vurgulayan Koçer, “Döviz kurunda son üç yılda yaşanan aşırı gerileme ve halkın satın alma gücünün azalması süreci tetikledi. Hükümette bu hayati sinyalleri görmezden geldi ve zamanında önlem almadı. Reel sektör içinde yaşanan gelişmeler düşüşün Ocak ayıyla sınırlı kalmayacağını ve Şubat, Mart ve Nisan aylarında da kapasite kullanımı düşeceğine işaret ediyor” diye konuştu.

Koçer sözlerini şöyle tamamladı: “Reel sektörün üzerindeki ağır üretim maliyetleri bir an önce kaldırılmalıdır. Dövizle artan girdi fiyatları, dövizdeki düşüş dikkate alınarak geriye çekilmelidir. İşçilik, enerji ve hammadde maliyetlerinde dünya ile rekabet edebilir bir yapıyı en kısa sürede oluşturmalıyız.  Mevcut üretim koşulları içerisinde reel sektörün daha fazla fedakarlık yapacak gücü kalmamıştır”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *