ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kararlı olan sigarayı bırakır

Kararlı olan sigarayı bırakır
YAYINLAMA: 10 Şubat 2022 / 14.32
GÜNCELLEME: 10 Şubat 2022 / 14.32
Halka açık konferansa sigarayı bırakma yöntemleri anlatıldı

Sigaranın, kanser ve kalp damar hastalıklarına, erken yaşlanma ve erken ölüme yol açtığını ifade eden uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için sigaranın bırakılmasının şart olduğunu vurguladı.

Sigara bırakıldıktan sonra insan sağlığına çok önem gelişmeler yaşamayacağı, tat almadan koku almaya kadar her şeyin çok farklı olacağı, sigarayı bıraktıktan sonra kilo almamak için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiği de kaydedildi.

Tiryakiler ilgi göstermedi

Sani Konukoğlu tıp merkezi tarafına 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle halka sigaranın zararları konusunda bilgilendirmek için sigarayı bırakma yöntemleri için halka açık konferans düzenlendi. Psikiyatri uzmanının kitlelerin konuşmacı olarak katıldığı konferansa ilginin az olması dikkat çekti.

Sigaranın bırakıldı ilk günden itibaren artık karbon monoksit hava solumadığı için dokulara yeniden oksijen taşına bildiğini söyleyen uzmanlar, sigaranın içerisinde bulunan 6000’den fazla zehirli maddenin gün boyunca solunmamış olacağını belirtti. Bu durumun iştah bozukluğu, soğukluk, çabuk yorulma başta olmak üzere birçok sağlık sorununun bir anda düzelmesine ulaştığını hatırlatılarak, “Yüzdeki çizgiler hafifliyor, gözaltındaki torbalanmalar iniyor ve nefesinin küllük gibi değil normal kokmaz sallanıyor. Cinsel yaşam daha sağlıklı hale geliyor ve kişi kendini fiziksel açıdan daha iyi hissetmeye başlıyor. Bunların yanında, yiyeceklerin tadını daha iyi alma, koku duyusunu gelişmesi, maddi yararlar ve evde, arabada diğer ortamlarda toplanan havanın daha temiz olması sağlanıyor”dedi.

Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almamak

için beslenmeye dikkat edilmeli

Sigarayı bırakmayı takiben yeniden bağlanmaya yol açabilecek başvuru etkinin beyindeki yok değişme sigara içme isteği, yani nikotin ihtiyacı olduğunu hatırlatan doktorlar, “Kişi bazen kendini çok sinirli, mutsuz veya aksine keyifli hissedebilir ve eski dostuz sigaraya teslim olmak isteyebilir. Bu durumda kişinin kendisine bir sigara yak diyebileceğim ifade edilir. Ama bilinmesi gereken sigarayı bıraktığınız dönemde içme isteğinin dalga dalga kendini göstereceği ve sadece üç 5 dakika süreceğidir. Birçok kişi sigarayı bıraktıktan sonra kilo alacağını düşünür. Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almamak için beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Bu dönemde yapılan egzersiz veya yürüyüşler kilo almayı önleyecek gibi beden ve ruh sağlığını önemli yararlar sağlıyor” dedi.

Sigarayı bırakmak için öneriler

Doktorlar sigarayı bırakmak için öneriler ise şöyle: “Daha önce bırakmayı deneyip başarısız olduysanız, tekrar deneyin. Kendinize uygun bir tarihte belirli bir bırakma günü belirleyin. Sigara içmediğiniz her gün kendinizi mutlaka ödüllendirir, ödül size haz verecektir. Ödül olayını sakın küçümsemeyin. İstek geldiğinde ise derin nefes alın ve yavaş yavaş geri verin bunu on kez tekrarlayın. Arkasında bulunduğunuz mekanı terk edin, değiştiren, dolaşın şarkı söyleyin. Sigara içmeyenlerin yanına gidin.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *