ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kayıt dışı, ekonomiye zarar verecek

Kayıt dışı, ekonomiye zarar verecek
YAYINLAMA: 14 Haziran 2023 / 14.37
GÜNCELLEME: 14 Haziran 2023 / 14.38
Enflasyon muhasebesinin kayıt dışını ortadan kaldırmayacağını ifade eden uzmanlar, kayıt dışının yönünün değişeceğine dikkat çekti.

GTO toplantı salonunda düzenlenen enflasyon muhasebesi ile ilgili toplantıya serbest muhasebeci mali müşavirler ilgi gösterdi.

Uzmanlar, uygulama ile bundan böyle faal olmayan, yedek şirketlerin de vergi vereceğini belirtirken, yabancı kaynaklar finanse edilen işletmelerin vergi yükünün artacağını, yatırım indiriminin kalktığı ve mükelleften enflasyon vergisi adı altında yeni bir vergi talep edileceği vurgulandı.

Enflasyon muhasebesi masaya yatırıldı

SMMMO tarafından organize edilen ve GTO işbirliğiyle GTO toplantı salonunda düzenlenen toplantıda enflasyon muhasebesi ile ilgili ayrıntılı bilgi verildi. Uzmanların yaptıkları konuşmalarla enflasyon muhasebesinin önemine dikkat çekildi. Toplantıya serbest muhasebeci ve mali müşavirler katıldı.

Bu kez enflasyon vergisi geliyor

1 Ocak’tan itibaren uygulamaya konulan enflasyon düzeltilmesi muhasebesinin, uygulamasındaki yetersizliklerden kaynaklı sıkıntı ve sakıncaların ileride kendini hissettireceğini ifade eden uzmanlar, “Uygulamaya konulan enflasyon muhasebesinde kayıt dışını ortadan kaldırmayacağını, yalnızca kayıt dışının yönünü değiştireceğini açıkladı. Şimdiden insanlar uygulamanın alternatifini bulduğunu kaydeden uzmanlar, enflasyon düzeltilmesi muhasebesi ile birlikte bilançolar güncellenecek, kazançlar artık vergilendirilecek, vergi içinde enflasyon vergisi olacak. Yani mükellefler yeni bir vergi ile tanışacak. Artık üç ayda bir %30 oranında kazançlar vergilendirilecek. Bilançolar yenilenecek ve sıfırlanacak. Kazançları vergilendirmesinde Üçer aylık uygulama yapılacak. Hesaplamada sadece yüzde onluk bir sapma hakkı tanınıyor. Aktifteki parasal olmayan unsurlar güncellenecek, değer artışları gelir kaydedilecek. Anahtar unsuru olan pasifteki parasal olmayan unsurlar güncellenecek ve değer artışlara gider kaydedilecek” diye konuştu.

Adil olmayan vergilendirmelerle öz sermaye sürekli zayıflatılıyor

Enflasyon muhasebesi ile birlikte bir takım endişeler taşıdığını dikkat çeken uzmanlar, “Yabancı kaynaklar finanse edilen işletmelerin vergi yükü artabilecek. Faal olmayan şirketlere artık vergi çıkacak. Yabancı para cinsinden yatırımların kur farkı geliri vergilendirmediği için yabancı para cinsinden yatırımlar artabilecek. Aktif ve pasif güncellemede işletmelerdeki değer artışları bilançodan kalkacak. Aynı zamanda yatırım indirimi uygulaması kalktı. Tüm kesimler için maliye artış puanları kaldırıldı. Gelir ve giderler, güncel değerlerden kaydedilerek daha adil bir vergi matrahı hesaplanacak” dedi.

Şirketler küçültülüyor

Sonuç olarak enflasyon düzeltilmesi muhasebesi ile ve adil olmayan vergilendirmelerle sürekli sermayenin zayıflatıldığını, şirketlerin küçüldüğünü işaret eden uzmanlar sözlerine şöyle devam ettiler:

Gaziantep’te vergi geliri gideri karşılamıyor

“Marka şehir olan Gaziantep’e istatiksel anlamda bakıldığında belirtilen büyüklükte bir vergi gelirinin olmadığını, gelirin gideri bile karşılamadığını görüyoruz. Gelirin gideri karşılama oranı şu anda %83. Bu yeterli değil. Şimdi biz mahalle mahalle, sektör sektör ayırıp vergi tablosunu çıkartacağız. Örneğin Suburcu’ndaki bir esnafın geliri ile Karşıyaka’daki esnafın gelirinin aynı olmadığını herkes biliyor. Özellikle beyanname verilirken biraz daha dikkatli okunmalı. Bu ülke hepimizin, batarsak hep birlikte batar, çıkarsak hep birlikte çıkarız. Onun için beyannamelerde biraz daha titiz ve dikkatli olunmalı. Gaziantep’te muhasebecilik anlamında belli bir kültürün oluşmasında önayak olacağız” dedi.

Önemli olan kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almak

Uzmanlar enflasyon muhasebesinde üzerinde durulması gereken en önemli konu kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması olduğunu, bu sağlanmadığı takdirde, enflasyon muhasebesinin fazla bir etkisinin olmayacağını belirtti. Uzmanlar, enflasyon muhasebesinde vergiye tabi kazancın tespitinin dikkate alınması gerektiğini, bunun sadece bilanço da gelir tablosunda kalmaması gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Şu anda serbest muhasebeci mali müşavirlerin tanzim ettikleri defterleri inceleyerek çok fazla bir sonuca ulaşamayız, bunu Yemini mali müşavirler yapıyor. Burada önemli olan kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almak. Biz bunları vergi incelemelerinden çok önemsiyoruz. Kanundan yetki alan serbest muhasebeci mali müşavirlerin de işlerini artık profesyonelce yapması biraz daha bilinçli hareket etmesi gerekiyor.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *