ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Kayıt parası ödemeyin”

“Kayıt parası ödemeyin”
YAYINLAMA: 01 Şubat 2024 / 18.12
GÜNCELLEME: 01 Şubat 2024 / 18.25

İlk ve orta eğitim parasızdır, ne adı altında olursa olsun veliler para ödemeye zorlanamaz

Her yıl kayıt öncesi Milli Eğitim Bakanı’ndan başlamak üzere milli eğitimin farklı kademelerinde görev yapanların kayıtlar sırasında velilerden para alınamayacağını açıkladığı, oysa her yıl bağış adı altında velilerden zorla para alındığını ifade eden Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Eğitim Sen olarak velilerin haklarına sahip çıkmasını istiyoruz. İnsanlar kendi haklarını bilir ve haklarına sahip çıkarsa daha az sorun yaşanır. Çünkü yetkililer her ne kadar kayıt parası alınmaması gerektiğini söylese de diğer taraftan bağış adı altında para toplanıyor” dedi.

Haklarınızı bilin ve sahip çıkın

“Kayıtlarla birlikte kayıt parası çilesi de başlamasın” diyen Bozgeyik, “Ortaöğretim kurumlarında kayıt işlemleri başladı. Çocuklarının eğitim görmesini sağlamak için okulların yolunu tutacak nice öğrenci velisi yine çileli bir sürecin içine girdi. Yine aynı endişe ve tedirginlikle kayıt kuyruklarına girecekleri, kayıt öncesinde kapalı odalara alınıp bağış adı altında zorla para ödemeye mecbur edilecekleri çilenin de başlangıç günü kayıt günleri" şeklinde ifade etti.

Parasız eğitim anayasal bir haktır

Eğitimin herkes için nitelikli kamusal, nitelikli ve parasız olarak güvence altına alınması gereken bir hak olduğunu hatırlatan Bozgeyik, “Eğitim Sen olarak buradan bir kez daha aynı görüntülerin yaşanmaması için tüm yetkilileri duyarlı olmaya çağırıyoruz. Artık biz bu filmi görmüştük demek istemiyoruz. Kayıt parasının yasak olduğunu ifade eden yetkililerin bağış adı altında zorla para alımını engellemeye ve geçmiş yıllarda yaşanan fotoğrafın yeniden belirmesini önlemeye davet ediyoruz. Değerli velileri de çocukları için en temel hak olan nitelikli ve parasız eğitim hakkını sahiplenmeye ve kendilerinden bağış adı altında zorla alınmaya çalışılan kayıt paralarını ödememeye, haklarınızı sahiplenmeye çağırıyoruz. Eğitim Sen olarak bu konudaki duyarlılığımızı kayıtların sona ereceği gün olan 17 Eylül Cuma gününe dek aynı oranda koruyacak ve konunun yakın takipçisi olmaya devam edeceğiz” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *