ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kaza ve yangınlara karşı acil müdahale merkezleri kurulmalı

Kaza ve yangınlara karşı acil müdahale merkezleri kurulmalı
YAYINLAMA: 30 Nisan 2023 / 16.54
GÜNCELLEME: 30 Nisan 2023 / 16.54
Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Salman Çelikadam, karayollarında meydana gelen ölümlü ve yaramalı kazalarda acil müdahalelerde geç kalındığı için yüzlerce insanın ihmal yüzünden hayatını kaybettiğini belirterek, “Karayollarında meydana gelen kaza ve yangınlara karşı acil müdahale merkezleri kurulsun” dedi.

112 acil sağlık ekipleri olay yerine geç geliyor

Çelikadam, Türkiye’de her yıl karayollarında yüzlerce trafik kazası meydana geldiğini, kazalar sonunda araçlarda yangın çıktığını vurgulayarak, “Bu kazaların büyük bölümünde 112 acil sağlık ekipleri ve itfaiye araçları olay yerine geç geldiği için her yıl binlerce can kaybı ve trilyonlarca lira maddi zarar meydana geliyor. Bu ülke terörden fazla trafik kazalarında ihmal nedeniyle vatandaşını kaybetti” diye konuştu.

Karayollarında meydana gelen araç yangınlarına müdahale edebilecek tam donanımlı itfaiye araçlarının kent merkezlerinden geldiğini vurgulayan Çelikadam, “Gerek devlet karayolunda, gerekse de oto yollarda meydana gelen trafik kazası ve yangınlara anında müdahale edebilecek sağlık ve itfaiye ekipleri karayollarına çok uzak mesafelerde bulunduğu için kazalara geç müdahale ediliyor. Bundan dolayı her yıl çok sayıda vatandaşımızın ne yazık ki boş yere kaybediyoruz. Ayrıca, trilyonlarca lira maddi kalbimiz oluyor” şeklinde açıklama yaptı.

Çelikadam, gelişmiş bütün batı ülkelerinde şehirler arası karayollarında belirli kilometreler arasında acil müdahale merkezlerinin olduğunu herhangi bir kaza ve yangın olduğunda birkaç dakika içinde müdahale yeteneğine sahip olduklarına dikkat çekerek, “Türkiye’de maalesef karayollarında meydana gelen trafik kazası ve araç yangınlarına müdahale edecek ekipler yok. 112 acil Servis merkezleri ile itfaiye merkezleri kent merkezlerinde olduğu için ekipler olay yerine çok geç ulaşıyor. O zaman da ilk müdahalede zamanında yapılmadığı için kazada ölü sayısı artıyor. Yanan araçlar ise kül oluyor. ABD’de faaliyet gösteren 911 acil kurtarma merkezine bir benzerini Türkiye’de kurulabilir. 112, 155 ve 110 merkezlerinin telefon hatlarının birleştirilip bir merkezden yönetilmesi, olaylara müdahaleyi hızlandıracağı gibi can ve mal kaybını en aza indireceğine inanıyorum” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *