ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kazıları İtalyan ekip yürütüyor

Kazıları İtalyan ekip yürütüyor
YAYINLAMA: 27 Mart 2024 / 19.00
GÜNCELLEME: 27 Mart 2024 / 19.00

Tilmen Höyük’te kazılar başladı

Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Aykanat, Tilmen Höyük’te başlatılan kazı çalışması ile Suriye, Hatay ve Gaziantep çevresinde bulunan antik kentlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin belirleneceğini söyledi.

Aykanat, Gaziantep Arkeoloji Müzesi Başkanlığında Tilmen Höyük’te İtalyan bilim adamı Nicola Machetti’nin bilimsel başkanlığını yaptığı 7 kişilik ekibin, 19 Eylül tarihinde Tilmen Höyük’te kazı ve çevre düzenlemesi çalışmalarına başladığını belirtti.

Geçtiğimiz yıllarda Prof. Dr. Refik Duru başkanlığında, Tilmen Sarayı’nda restorasyon ve çevre düzenlemesiyle ilgili bir çalışmanın yapıldığını anımsatan Aykanat, “İtalyan ekibin bu yıl yaptığı kazı ve çevre düzenlemesi, geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmaların devamı niteliğini taşımaktadır” diye konuştu.

Tilmen Höyük’te 3 yeni kazı alanı belirlendiğini ifade eden Aykanat, Tilmen Höyük’ün ilk kazıcısı olan Prof. Dr. Uluğ Bahadır Alkan ve daha sonraki bilim adamlarının yaptığı kazı çalışmalarında elde edilen buluntuların kronolojik ve trafigrafik sonuçlarını yeniden tutarak değerlendirileceğini bildirdi.

Bu değerlendirmenin yapılabilmesi için Tilmen Höyük’te yeni kazı alanları belirlendiğini anlatan Aykanat, şöyle devam etti: “Tilmen Sarayı’nın kuzey tarafında, Tilmen’in doğu kapısında ve batı kısımda bulunan aşağı şehirde olmak üzere toplam 3 yeni yerde kazı açması belirlendi. Bu açmalarda elde edilecek sonuçlar önceki kazılarda elde edilen sonuçlarla karşılaştırılarak, Suriye’deki Ebla Antik Kenti ile Antakya bölgesinde bulunan Telaçana, Karkamış, Sakçagözü ve Zincirli gibi antik kentlerin birbirleriyle ilişkilerinin belirlenmesi planlanıyor”

Aykanat, Bu yıl yapılan çalışmalar sonunda Tilmen Höyük kalıntılarının açığa çıkarılması, bilgi panolarının tanıtımı ile açıklamalarının yapılması ve Tilmen Höyük’ün turizm amaçlı değerlendirilmesinin de hedeflendiğini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *