ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

KDV indirimi yeterli değil

KDV indirimi yeterli değil
YAYINLAMA: 22 Temmuz 2024 / 12.35
GÜNCELLEME: 22 Temmuz 2024 / 12.35

Ticaret Borsası Başkanı Ömer Çelik, hükümetin KDV indirimine ilişkin kararının olumlu ancak yetersiz olduğunu söyledi.

Çelik, yaptığı açıklamada, kararla bazı mal ve hizmetlerde KDV oranının 1 Ocak 2005'ten geçerli olmak üzere yüzde 18'den yüzde 8'e çekildiğini anımsatarak, yüksek KDV oranının kayıt dışı ekonomiyi büyüttüğünü belirtti.

Temel gıda ürünlerine uygulanan KDV oranının yüzde 1 olması gerektiğini savunduklarını ve bu düşüncelerini defalarca hükümet üyelerine ve bürokratlara ilettiklerini kaydeden Çelik, şöyle konuştu: "Örneğin, bulgurda KDV halen yüzde 8 olarak uygulanıyor. Oysa bu kararla bulgur için KDV yüzde 1'e düşürülmeliydi. Bulgur tıpkı ekmek gibi temel gıda ürünleri arasında düşünülmeliydi. Yüzde 3-4 kar marjıyla çalışılan bulgur için yüzde 8 KDV çok fazla. Diğer yandan fakire ve fukaraya ucuz gıdalar sunabilmek, onların beslenebilmelerine olanak sağlamak için temel gıda ürünlerinde KDV'yi düşürmemiz gerekir. Bulgur KDV'si azaltılacak ürünlerin başında düşünülmeli."

Temel gıda ürünlerine uygulanan KDV'de indirim yapılmasının kesinlikle devleti vergi geliri kaybına uğratmayacağını ifade eden Çelik, KDV oranları düşürülünce kayıt altında çalışma tercih edileceğinden devletin vergi gelirinin azalma bir yana artacağını savundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *