ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kitapları Milli Eğitim toplasın

Kitapları Milli Eğitim toplasın
YAYINLAMA: 17 Şubat 2022 / 14.22
GÜNCELLEME: 17 Şubat 2022 / 14.22
Devletin bedava kitap dağıtmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Kitapçılar ve Kırtasiyeciler Derneği üyeleri, piyasadaki ders kitaplarının özel yayınevleri yerine, milli eğitim Bakanlığının bedava ders kitabı dağıtmasına karşı olmadıklarını belirterek, bu uygulamanın doğuracağı sakıncaların göz ardı edilmemesi konusuna dikkat çekti.

Bakanlığın toplumun tüm kesimlerini kapsayan kararlar almasını istediklerini söyleyen Sencer, “Söz konusu ders kitaplarının basım işlerini yapan yayınevleri, bakanlık istediği anda 24 saat içinde talep edilen kitapları basacaklarını açıklıyor. Oysa bugün ülke genelinde bulunan 40.000’in üzerindeki kitap satış noktasında, milyonlarca ders kitabı bulunmamaktadır. Şayet bakanlık doğrudan yayın evleri ile irtibat kurarsa, ellerinde bulunan bu milyonlarca ders kitabı işe yaramaz atık haline dönüşecek ve büyük bir milli servet gözden çıkarılmış olacaktır” diye konuştu.

Ağaçlara yazık

Sencer, “Böyle bir uygulamayla zaten orman konusunda sürekli fakirleşen ülkemizin ağaçlarının yanlış uygulamalara kurban gideceğini kaydederken, bu yüzden öncelikle basılı kitapların tüketilmesi ve daha sonraki yıllarda yeniden basılması en uygun uygulama olacaktır. Aksi halde kitap evlerinin elinde bulunan milyonlarca basılı kitap yakılmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Aynı şekilde yanlış uygulama sonucu 40.000’e yakın kitap satış noktasında bulunan kitaplar çöpe gideceği gibi bu yerlerde çalışan 300.000’e yakın insanın ekmeğiyle oynamış olacaktır” şeklinde konuşarak bakanlığı uyardı. Sencer, kitapların özel yayınevleri tarafından toplanması durumunda, yayınevlerinin iki milyonluk kitabı 500.000 TL’ye almak istediğini, bu durumda küçük esnafın iflas edeceğini belirterek, kitapların milli eğitim kanalıyla toplanmasını istedi.

Kitaplar bandrolle dağıtılabilir

Sencer, kırtasiyecilerin mağdur olmaması için bazı yöntemlerin uygulanabileceğini belirterek, “Bakanlıkça Türkiye’deki öğrenci sayısı bilinmektedir. Yeni kayıt olacaklar da belli bir yüzde ile sabittir. Bu takdirde öğrenci sayısı kadar özel baskılı, Filigranlı Kuponlar ise veya bandroller bastırılıp, okul idarelerine bakanlık tarafından teslim edilerek, bu Kuponlar veya bandroller öğrencilere verilerek istedikleri yerden kitap temin etmesi pekala sağlanabilir” dedi. Sencer, Kırtasiyelere kitap almaya gelenlerin aldığı kalem traş, silgi ile kar ettiğini iddia ederek zaten kitaptan karnımız %17 diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *