ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kriz, toplumsal barışımızı da yedi 

Kriz, toplumsal barışımızı da yedi 
YAYINLAMA: 13 Ağustos 2020 / 14.22
GÜNCELLEME: 13 Ağustos 2020 / 14.22
Mahkeme kapısından ayrılmaz olduk…

Ekonomik krizle birlikte, toplumsal barışımız çok ciddi tehdit altına girdi. Kentte yaşayan nüfusun yüzde 50’sinin bir şekilde birbiriyle mahkemelik olduğuna dikkat çeken yetkililer, “Kriz belki bir dönem sonra hafifleyecek veya bitecek. Ama, herhalde bu kadar çatışmanın ardından insanlar birbirinin yüzüne bakamayacak hale gelecek” diye konuştu.

Gaziantep Adliyesi, ekonomik krizle başlayan süreçte adeta dosya bombardımanına tutuldu. Mahkeme kalemleri dosya deposu haline gelirken, mahkemelerin bu kadar yoğun dosya yükünün altından kalkmakta zorlandığına dikkat çekildi.

Gaziantep’teki 5 icra dairesinde dosya sayısının 120 bine ulaştığı, her dosyada iki taraf bulunduğu dikkate alındığında 240 bin kişinin birbiriyle icralık olduğu sonucuna varıldığı bildirildi. Kriz başlangıcında yalnızca çek, senet ve banka kredileri ile ilgili icra işlemleri ön plandayken, şimdilerde elektrik, su ve telefon faturalarının da icralarda yoğunluk kazanmaya başladığı, özellikle Turkcell ve Telsim’in 5-7 milyonluk faturalar için insanların evine hacze gittiği öğrenildi.

İcralarda doğan anlaşmazlıklarda devreye giren iki İcra Tetkik Mahkemesi’ne 15 bin civarında dosya geldiği bildirilirken, bu rakamın da 30 bin kişinin mahkemelik olduğu sonucunu doğurduğu, hukuk mahkemelerindeki 30 bin civarında dosyanın ise, neredeyse yansına yakınını boşanma davalarının oluşturduğu açıklandı. Yani, insanlar krizle önce işinden ve ekmeğinden şimdilerde de yuvasından olmaya başladı.

Henüz 15 bin civarında hazırlık evrakı bulunan Gaziantep Adliyesi’nde dosya sayısı ve her dosyada en az iki taraf bulunduğu gerçeğinden hareketle, kentte 380-400 bine yakın insanın birbiriyle mahkemelik olduğu saptandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *