ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kriz yangınları mı?

Kriz yangınları mı?
YAYINLAMA: 22 Şubat 2024 / 15.34
GÜNCELLEME: 22 Şubat 2024 / 15.34

Son günlerden Organize Sanayi Bölgesi’nde meydana gelen fabrika yangınlarındaki artış dikkat çekmeye başladı. Son bir-iki ay içerisinde fabrikalarda art arda yangın çıkmasının düşündürücü olduğu kaydedildi. Organize Sanayi’de söylenenin aksine işletmelerin önemli bölümünün büyük sıkıntı içinde bulunduğunu belirten sanayiciler, yangınların kriz yangınları olmasından endişe ettiklerini dile getirdiler.

Hem mala hem cana zarar

Geçtiğimiz günlerde Nurcan Tekstil’de çıkan yangının daha sonra Cemekan Tekstil Fabrikası’na sıçramasının ardından itfaiye ekipleri yangını güçlükle sürdürmüştü. Önceki akşam Karan Tekstil’de çıkan yangın ise ancak 100 itfaiye görevlisinin müdahalesiyle söndürülürken, fabrikadaki 50 işçi dumanlardan zehirlendiği için güçlükle kurtarıldı.

Sigorta şirketleri iyi araştırma yapmalı

İtfaiye Müdürü Mustafa Karakuş, dün konuyla ilgili olarak Sabah’ın sorularını yanıtlarken, “Son günlerde fabrika yangınlarındaki artış neden kaynaklanıyor” şeklindeki sorumuza, “Bilemiyoruz. Biz hakim veya savcı değiliz, yangınların neden olduğunu sigorta şirketleri araştırmalı. Biz kendi kanaatimize göre raporumuzu veriyoruz” diye konuştu.

Karakuş, tüm yangınlarında tedbirsizlik bulunup bulunmadığının belirlenmesi için adli makamlarca dava açıldığını, iş yeri sahibinin dava sonucunda “takipsizlik” kararı alabilmesinin ardından zararının tedavisi için sigorta şirketine başvurabildiği ifade ederken, “Bizim yangınların neden çıktığını araştırma, tedbirsizlik varsa bir ceza uygulama yetkimiz yok. O işi en iyi sigorta şirketleri yapar. Araştırma sonucunda bir kasıt var mı yok mu, bir ihmal var mı yok mu belirlenir” dedi.

Yangına 100 kişi müdahale etti

Önceki akşam, Organize Sanayi Bölgesi’nde Karan Tekstil Fabrikası’nda çıkan yangın, 60 bin ton su ve 1 ton köpük sıkılarak 12 saatte söndürülebildiğini belirten İtfaiye Müdürü Karakuş, basın organlarında yangınlardaki maddi hasar konusunda rakam verilmesinin yanlış olduğunu belirterek, gazetelerin bu tür rakamlardan kaçınmalarını istedi. Bu sırada fabrikada bulunan ve dumandan zehirlenen işçiler güçlükle kurtarıldı.

Organize Sanayi Bölgesi’nde Karan Tekstil’in depolarında dün saat 21:00 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangın, çevredeki fabrikalara sıçramadan saat 08:00’de bütünüyle söndürüldü.

1 ton köpük sıkarak güçlükle söndürdük

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürü Mustafa Karakuş, yangına 30 itfaiye aracı ve 100 personelle müdahale ettiklerini belirterek, “Çok ciddi bir yangındı 60 bin ton su ve 1 ton köpük sıkarak güçlükle söndürdük” dedi. Karakuş, söndürme çalışmalarında kendi itfaiye araçlarının yanı sıra Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Orman İşletmesi Şefliği ve özel firmaların araç ve personelinin de görev aldığını belirtti.

Karan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Karan’da yangının 10 bin metrekaresi kapalı 5 bin metrekaresi açık olmak üzere 15 bin metrekarelik bir alanda etkili olduğunu belirtti. Bu arada fabrikanın yangından etkilenmeyen bölümlerindeki iplikleri kurtarmak için zaman zaman depolara giren ve dumandan zehirlenen işçilerin hastanelerdeki müdahaleler sonrasında taburcu edildikleri öğrenildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *