Esnaf “Gaziantep’in Laleli’si” diyor
Ekonomik sıkıntılar ve yaşanan krizler, ekonomide yeni çıkışlar ve dengeler kurulmasına neden oluyor. Tıpkı Türkmenler Caddesi'ndeki gibi... İran, Ürdün, Suriye ve Lübnan'dan mazot getirip, buradan alışveriş yapanlar, cadde esnafının yüzünü güldürürken, karşılaştığınız görüntüler, "Burası Küçük İran mı" dedirtiyor. Farsça dükkan isimleri, müşteriyle Arapça ve Farsça konuşan esnaf, kaldırım kenarlarında soluklanan ya da vakit geçiren çarşaflı İranlı kadınlar ve kent ortasında bambaşka bir dünya, bambaşka bir düzen, bambaşka bir ekonomik sistem... Esnaf da gelip giden yabancılar da hayatından oldukça memnun görünüyor.
İran ve Suriye üzerinden gelenlerin uğrak yeri
Caddede yabancılara mal satan esnaf halinden son derece memnun. Varlığını ve ticaret hayatını İran. Ürdün, Suriye ve Lübnan’dan gelenlere borçlu olduğunu söylemeye çalışan esnaf, bu pazardan çok insanın ekmek yediğini söylüyor. Araplar, kendilerinin ve getirdikleri mazotların görüntülenmesinden rahatsız olmazken yöre esnafından rahatsızlık duyuyor.
Günde 20-25 otobüs geliyor
Iran, Ürdün, Suriye ve Lübnan’dan gelmelerin Mart'ta başlayıp Kasım'da azaldığı, Mart-Kasım aralığında günlük ortalama 20-25 otobüsün geldiği ve yapılan satışlardan kente 40-50 bin dolar civarında sıcak para sağlandığı belirtildi.
Esnafın büyük bölümü Farsça biliyor
Türkmenler Caddesi ve civarında 235 firmanın ürününün satıldığını ve 6 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Türkmenler Caddesi Turistik Eşya Satıcıları Derneği Başkanı Yusuf Kıroğlu, "Ticaretin pek çok alanında yüzde 50 alır, 50 de satarsınız. Ancak biz yüzde 95 satıp, en fazla yüzde 5 mal alıyoruz. Ekmek varsa huzur vardır. Burada esnaf kimseye muhtaç olmadan kendi ayakları üzerinde duruyor. 10 Fabrikanın istihdam ettiği kadar adam istihdam ediyor" dedi.
40-50 Bin dolar sıcak para giriyor
Kıroğlu, Cadde üzerindeki dükkanlarda, tekstil ürünleri başta olmak üzere, züccaciye, kozmetik, ayakkabı, battaniye, deri ve suni deri, çeşitli dayanıklı tüketim malları ve ev ürünleri olmak üzere çeşitli ürünlerin satıldığını belirtiyor.
Kurtoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Türkmenler Caddesi esnafı buraya gelen yabancılara 17 ilin ürünlerini satıyor. Esnaf ne devletten ne de çeşitli fonlardan kredi kullanmadan kendi yağında kavruluyor. Esnaf bir otobüse 3-4 bin dolarlık mal satıyor. Hareketliliğin olduğu günlerde ekonomiye 40-50 bin dolarlık katkı sağlıyor" şeklinde açıklama yaptı.
Dükkan kiraları 200 ile 400 milyon arasında değişiyor
Dükkan kiralarının 200 milyon ile 400 milyon arasında değiştiğini, Türkmenler Caddesi üzerinde 200 işyeri, 100 işporta tezgahı bulunduğunu belirten Kıroğlu "İran, Ürdün, Suriye ve Lübnan'dan geliyorlar. Onların gelmesi bu cadde üzerindeki esnafın kazancına. Buradaki bütün dükkanlar ve işportacılar kazançlarını bu yabancılardan sağlıyor. Onlar sadece cadde esnafına değil, kent ve ülke ekonomisine katkı sunuyor. Onlar petrolden başka bir şey getirmiyor. Zaten bu caddede en çok tepki gören petrol satılmasıdır. Onlar da petrolden başka bir şey getirmiyor" diye konuştu.
Arapların gelmediği yıllarda işsiz kaldım
20 Yıldan beri Türkmenler Caddesi üzerinde kendi dükkanında tekstil ürünleri satan Muharrem Baturu, 1985'te başlayan bavul ticaretinin 1995'de azaldığını, 1991'den sonra ise kesintisiz olarak sürdüğünü, bavul ticaretinin olmadığı yıllarda çevre esnafının iş yapmadığını, kendisinin de dükkanı kilitleyip şoförlük yapmak zorunda kaldığını belirtirken. "Bavul ticareti için buraya gelen yabancıların tüm çevre esnafa faydası oluyor. Bunlar giyim ürünleri başta olmak üzere bir eve gerek olan tüm ihtiyaçlarını yöre esnafından karşılıyor. Bu da sıcak para girişine neden oluyor. Hatta et ve ekmek satışlarına katkıda bulunuyor" dedi.
Fabrikanın bile atığı oluyor
Yabancıların kente ve esnafa pek çok katkısı olduğunu, ancak çevre kirliliği yarattığını söyleyip memnun olmayanların da bulunduğunu, fakat bu kadar artının yanında çevre kirliliği gibi eksiyi kabul ettiklerini belirten Baturu, "Buranın esnafı hareketlilikten memnun. Fakat onlarla ticari bağları olmayanlar çevre kirliliğinden yakınıyor. Fakat hiçbir ticaret yüzde yüz karlı olamaz. Fabrikanın bile atığı oluyor. Biz artımız daha fazla olduğu için küçük sıkıntıların olabileceğini de normal karşılıyoruz. Çünkü burası bir anlamda küçük Laleli" diye konuştu.