ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kültürel mirası gelecek nesillere bırakmak milli bir görevdir

Kültürel mirası gelecek nesillere bırakmak milli bir görevdir
YAYINLAMA: 15 Ekim 2023 / 18.49
GÜNCELLEME: 15 Ekim 2023 / 19.25
Vali Lütfullah Bilgin, müzelerin tarihi ve kültürel değerlerin korunup, sergilendiği ve gelecek nesillere aktarıldığı mekanlar olduğunu söyledi.

Müzelerin artırılması ve geliştirilmesi gerekir

Bilgin, müzeler haftasıyla ilgili açıklamasında “Müzecilik girişimleri tanzimat yıllarında başlamıştır. Ancak ülkemizde Cumhuriyetin kurulmasından sonra daha etkin ve yaygın hale gelmiştir. 1920’li  yıllarda Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimleriyle, müzecilik faaliyetleri daha da etkin hale gelerek, günümüzde müze ve müzecilik anlayışı çağdaş ve bilimsel bir nitelik kazanmıştır” dedi.

Vali Lütfullah Bilgin, “Ülkemiz tarih boyunca çeşitli medeniyetlere beşiklik etmiş, her köşesi zengin tarihi ve kültürel değerlerin sergilendiği bir açık hava müzesi konumundadır. Bu zengin mirasa sahip çıkmak, korumak ve gelecek nesillere aynen aktarmak milli bir görevdir”

Müzenin tamamlanması çalışmaları sürüyor

Gaziantep’in ve ülkemizin dünya kamuoyuna tanıtılmasında büyük rol oynayan ve ülke turizminde bir simge haline gelen Zeugma antik kenti ile buradan çıkarılan çok değerli mozaikler ve diğer tarihi eserlerin, bu zengin kültürel mirasının, son zamanlarda elde edilen en güzel örneklerinden biri olduğuna dikkat çeken Bilgin, “Toplumda tarih ve kültür bilincinin geliştirilmesinde, tarihi ve kültürel değerlerin korunmasında ve tanıtılmasında önemli rol oynayan müzelerimiz artırılması ve geliştirilmesi gerektiği tartışılmaz bir gerçektir. Bu bağlamda, 1991 yılında inşaatına başlanan Gaziantep müzesi ek bina inşaatının da, kısa sürede bitirilerek “mozaik müzesi” olarak hizmete sunulması amacıyla başlatılan çalışmalar süratle devam etmektedir. Bu müzenin hizmete sunulmasıyla ‘marka kent’ olarak tanınan ilimiz, artık dünya kamuoyunda ‘mozaikler müzesi’ olarak da anılacaktır” şeklinde açıklama yaptı.

Tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkılmalı

Bilgin, sözlerine şöyle devam etti: “1982 yılından beri 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan müzeler haftasını kutlarken, bu haftanın sembolik bir hafta olarak değerlendirilip, müzelerimiz de ve buralarda sergilenen tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkılarak, müze bilincinin toplumda yerleşmesini dilerim”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *