ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kurda aşırı dalgalanma yaşanıyor

Kurda aşırı dalgalanma yaşanıyor
YAYINLAMA: 23 Mart 2023 / 16.04
GÜNCELLEME: 23 Mart 2023 / 16.04
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Türkiye Bankalar Birliği ve İMKB’nin işbirliği ile Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birlikleri organizasyonunda düzenlenen “Para ve kur politikalarıyla reel sektör için risk yönetimi” konulu seminer sönük geçti.

Dış Ticaret Müsteşarı Savaş Malkoç, 2003 yılı ihracatında iç talebin henüz canlanmadığı, imalat sektöründe canlanmanın devam ettiği, ancak yeterli olmadığını belirterek, 2003 yılında Türkiye olarak 46 milyar dolar ihracat hedeflendiğine dikkat çekti.

TL değer kazanıyor

GTO toplantı salonunda düzenlenen “Para ve kur politikalarıyla reel sektör için risk yönetimi” konulu seminer sönük geçti. Az sayıda katılımın olduğu seminerde son aylarda hem iç hem dış ekonomik gelişmelerin, kurlarda aşırı dalgalanmalara ve Türk lirasının başta ABD doları olmak üzere yabancı para birimleri karşısında önemli oranda değer kazanmasına yol açtığına dikkat çekildi. Bu durum başta ihracatçı olmak üzere yabancı para cinsinden işlem yapmak durumunda olan ve yoğun döviz kuru riskine maruz kalan kesimlerde sıkıntılara neden olduğu kaydedildi.

Kur riskinin azalması için bazı adımların atılması gerek

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Türkiye’nin çıkışının ihracatın artmasıyla mümkün olduğunu belirterek, ekonomiyi büyütmenin de tek yolunun Türkiye’nin dünya ticaretinde aldığı payın yükseltilmesiyle mümkün olduğunu söyledi. İhracatçıların kur ve para politikalarına ilişkin tedirginliklerinin halen devam ettiğini savuna Çıkmaz, kur riskinin azalması için bazı adımların atılması gerektiğini söyledi. Dışarıdan müdahale imkanı olmayan serbest dalgalı kur sisteminde ortaya çıkan riski en aza indirebilmenin en etkin yolunun vadeli döviz işlemlerini kullanmak olduğunu ifade eden GAİB Başkanı Çıkmaz, ekonomideki kırılganlıkları önlemek içinde yapısal reformun şart olduğunu kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *