ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Laik eğitim sistemi karanlığa sürükleniyor

Laik eğitim sistemi karanlığa sürükleniyor
YAYINLAMA: 07 Nisan 2023 / 13.09
GÜNCELLEME: 07 Nisan 2023 / 13.09
Okullar kuran kursu eğitimi verilmesinde kullanılacak

Milli Eğitim Bakanlığının kuran kurslarını akşam kurslarıyla yaygınlaştıran Yönetmeliği, YÖK ve imam hatip liseleri ile ilgili düzenlemeleri, kadrolaşma ve okullarda okutulan kitaplara kadar bir çok alandaki uygulamasının laik eğitim sistemini delik deşik ettiği, özgür birey yerine hurafelerle beslenen, hür düşünmeyen bir toplum yaratılmak istendiği vurgulandı.

AKP toplumun kafasını karıştırıyor

Hükümetin eğitim sektöründe büyük bir yıkım ve geriye dönük uygulamaları içerisinde olduğunu, kaydeden Eğitim Sen Şubesi Örgütlenme Sekreteri Barış Poyraz, Kur’an Kursu Yönetmeliği‘nde yapılan değişiklikle bu kursların yıl boyunca açılmasına, laik bilimsel eğitimin yanı sıra dinsel eğitim yapılmasını da beraberinde getirdiğini söyledi. Kur’an kurslarının hitap ettiği yaş grubunun ilköğretim çağındaki öğrenciler olduğunu belirten Poyraz, “Bu iki eğitimin aynı zaman diliminde olması çocuk bilimi ve psikolojisi açısından da sakıncalı. Yönetmelik mecbur tutmasa da ülkemizde 1980 yılından bu yana devam eden özgürleşme, demokratikleşme ve insanları iş ve aş vadeden değişikliğin önü kesilmiştir. Cumhuriyet öncesi yapıyla, laik ve dinsel eğitimin arasında tercih yapılmasında toplumun kafası karıştırılıyor. Egemenler özgür birey, özgür toplum istemiyor” dedi.

Ülke karanlığa sürükleniyor

Eğitim Sen’in özgür birey, özgür toplum yaratma da laiklik ve bilimsel eğitime önem verdiği, bu nedenle hükümetin Kur’an Kursları Yönetmeliği‘nde yapmak istediği değişiklik için aykırı bulduğu ve mahkemeye başvuracağını hatırlatan Poyraz, “AKP, iktidara geldiğinden beri 1980 yılı öncesi başlayan çağdaşlaşma ve uygarlaşmayı, kendi önünde engel olarak görüp, laik ve bilimsel eğitimi yok etme çabasında. Örneğin meslek liselerine özgürlük adı altında imam hatip liselerini koruma ve geliştirmeye çalışıyor. İmam hatip lisesi mezunları elbette üniversitelerde okumalı, ama bunların okuyacak olduğu fakülte, ilahiyat fakülteleridir. Çağdaş, bilimsel, laik eğitimin devamını sağlayan kadroları görevden alarak başka pasif görevlere verilirken yerine kendi düşüncesinde deneyimsiz insanlar atanıyor. Eğitimdeki bu hızlı ve köklü kadrolaşma eğitim ve öğretimi karanlığa sürükleyecek” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *