ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Liderleri sivil toplum örgütleri yetiştirir

Liderleri sivil toplum örgütleri yetiştirir
YAYINLAMA: 12 Haziran 2023 / 12.53
GÜNCELLEME: 12 Haziran 2023 / 12.54
Türkiye’de toplum örgütlerinin lider yetiştirme de önemli bir görevi yerine getirmesi gerektiğine dikkat çeken yetkililer, bu örgütlerin 1980 anayasası ile pasifize edilmesi ile demokrasiye darbe vurulduğuna dikkat çekti.

Sivil toplum örgütlerinde sürekli kan değişimi sağlanmalı

Elektrik Mühendisleri Odası başkanı Erol Karabay, önümüzdeki günlerde yapılacak kongrede başkanlığa yeniden talip olmayacağına dikkat çekerek, sivil toplum örgütlerinde sürekli kan değişim olması ve genç, dinamik insanların göreve gelmesi gerektiğini açıkladı. Kadro değişikliğinin her zaman heyecan ve hizmet getireceğini hatırlatan Karabay, Türkiye’de lider sorunu yaşandığını, bunu yetiştirecek kurumlarında örgütleri olduğunu açıkladı. Sivil toplum örgütlerine dinamik, üretken ve aktif tutmak gerektiğini, yönetimleri sürekli bu amaca uygun gençlerin getirilmesinin yararlı olduğunu kaydeden Karabay sözlerine şöyle devam etti:

Sivil toplum örgütlerinin yeşermesi engellendi

“Liderliğin alt yapısı sivil toplum örgütleridir. Demokrasinin temeli, halkla kaynaşamıyor bütünleşen sivil toplum örgütleridir. Onun için buralara çok önem vermek gerek. Ama ne yazık ki böylesine bu örgütler, 1980 anayasası ile pasifize edildi. İyi olma zorunluluğu kaldırıldı, yetkileri ve yaptırım güçleri kısıtlandı. Sivil toplum örgütlerinin yeşermesi engellendi. Yetki ve içerik olarak seni toplum örgütlerinin içi boşaltıldı. Görev yapmaları engellendi. Sivil toplum örgütlerinin elinden alınan haklar iade edilmeli, daha demokratik ve çağdaş yapılanmayla örgütler tekrar faal hale getirilmelidir.”

Sivil toplum örgütleri süratle apolitize edildi

Sivil toplum örgütlerinin görevlerini tam olarak yerine getirmediğini, mevcut şartlarda bunun fazlasını yapmalarının da çok zor olacağını ifade eden Karabay, sendikal mücadele dışında sivil toplum örgütlerinin etkisinin olmadığı, toplumun süratle apolitize edildiğini, sivil toplum örgütlerinin de bundan etkilendiğini açıkladı. Karabay, basının sivil toplum örgütlerine yer vermediğini, ülkede acil sorunlar yerine magazin haberciliğine daha çok önem verildiğini açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *