ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Lâik Cumhuriyet’i hazmedemediler

Lâik Cumhuriyet’i hazmedemediler
YAYINLAMA: 15 Nisan 2022 / 14.43
GÜNCELLEME: 15 Nisan 2022 / 14.43
CHP il gençlik kolları başkanı Ali Akyılmaz, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta, laik düzeni yıkıp yerine şeriat devleti kurmak amacıyla hareket eden şeriatçılar tarafından çıkarılan yangın sonucunda 37 aydının katledildiğini hatırlattı.

79 yıldır emelleri aynı

Sivas olaylarının temelinde Aziz Nesin Sivas’a gitmeden önce şeytan ayetleri kitabını Türkçe’ye çevirterek yayınlanması, halkın dini duygularını rencide ederek, onun husumetinin çekerek, saldırganları tahrik etmek amacı olmadığını belirten Akyılmaz, kanaatimizce saldırının nedeni bunlardan hiçbiri değil, çünkü o beyni ve yüreği büyük Aziz Nesin’i, şeriatçı ve faşist güçler isteseydi, Ankara’da, İstanbul’da ya da dünyanın bir başka yerinde öldürebilirlerdi. Tıpkı Uğur Mumcu, Bahriye Üçok‘a yaptıkları gibi bombalayabilirlerdi. Tıpkı Çetin Emeç’e, Turan Dursun’a, muammer Aksoy yaptıkları gibi kalleşçe kurşunlayabilirlerdi. Oysa onların amacı 79 yıldır bir türlü hazmedemedikleri laik cumhuriyeti yıkmaktı. Amaçlarının bu olduğunu attıkları sloganlar da açıkça ortaya koyuyordu dedi.

Ortaçağ engizisyonu gibi

Akyılmaz, “10’uncu yıldönümünü yaşadığımız Madımak Katliamı, yakın tarihimizin en acı günlerinden biridir. Ülkemiz o gün, benzerleri orta çağın engizisyon dönemlerinde görülen bir vahşetle karşı karşıya kalmıştır. Saatler süren tahrikçi gösteriler ve zor balıkların ardından, onlarca insanımız, içinde bulundukları otelle birlikte ateşe verilmiştir. Ateşin söndürülmesi için yapılan girişimler, olay yerine başka yerlerden geldiği anlaşılan gruplar engellenmiştir. Güvenlik güçleri olaylara müdahale edebilmekten uzak kalmışlardır. Bu utanç verici gelişmenin sonucunda, aralarında sanatçılarımızın, şairlerimizin, düşünürlerimizin de bulunduğu 37 yurttaşımız yakılarak katledilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi il gençlik kolları olarak, bugün onları saygıyla anarken, katliamın faillerini bir kere daha nefretle kınıyoruz” diye konuştu. Yurttaşlar arasında dine, dile, inanca, etnik kökene dayalı farklılıkları düşmanlık nedeni haline getirip, iç barışı bozmayı hedefleyen hareketlerin bir daha canlanmaması için, devletin ve toplumun tüm güçlerinin gereken dikkati göstermekten geri kalmaması gerektiğini hatırlattı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *