ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

‘Markalık’ eğitime yansımıyor

‘Markalık’ eğitime yansımıyor
YAYINLAMA: 03 Ocak 2024 / 17.26
GÜNCELLEME: 03 Ocak 2024 / 17.35

Üniversite sınavı sonuçları sıralamasında Gaziantep’in yeri gerçekleri ayna gibi yüzümüze vuruyor…

Gaziantep, ÖSS sınav sonuçları sıralamasında Diyarbakır, Elazığ, Batman ve Malatya gibi kendisinden geri doğu illerinin oldukça gerisinde kalıp, bu yıl 38’inci olabildi. İllerin sayısal puan ortalamasına göre yapılan sıralamada, Gaziantep 154.913 puanla Isparta, Erzincan, Kırıkkale, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa ile aynı seviyede yer alabildi.

Üzücü ve düşündürücü bir sonuç

Bu kentlerin 154 puan üzerindeki küsuratlarının düşüklüğü, Gaziantep’i 44’üncü sıraya gerilemekten kurtardı. Sonucun Gaziantep için üzücü ve düşündürücü olması yanında, eğitime yeterince önem verilmemesi ve kalite sağlanamamasının bir sonucu olduğu vurgulandı.

Yüzde 75 başarı sağlandı

Gaziantep, üniversiteye öğrenci yerleştirmede 38’inci oldu. Doğu illeri yanında, Konya, Karabük, Hatay ve Kırşehir gibi kentlerde sıralamada üstlere yerleşerek Gaziantep’i geride bırakmayı başardı. Sınava giren 32 bin 443 adaydan 24 bin 643 öğrenci sınavı kazandı.

Bir üniversite kenti olarak Gaziantep çok şanssız

Eğitimciler, alınan bu sonucun Gaziantep’in toplama kent olmasından kaynaklandığını belirtirken, sınavda Türkiye genelinde en başarılı okulların fen liseleri olduğu belirtilerek, “Fen Liselerinde görüntü ve ilgi, bütünleşme getiriyor. Örneğin İzmir'de ve Diyarbakır’da Fen Liseleri üniversite bünyesinde yer alıyor. Böyle olunca kalite ve düzeyde artıyor. Gaziantep bir üniversite şehri olarak bu konuda çok şanssız. Eğer Fen Lisesi olmasa Gaziantep bu sıralamada çok daha gerilere giderdi” denildi.

İl birincileri Fen Lisesi’nden

Ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep Fen Lisesi de üniversiteye en çok öğrenci gönderen okullar arasında yer aldı. Fen lisesi öğrencisi Oğuz Kağan Bakkaloğlu 376.972 puan alarak Gaziantep il birincisi ve Türkiye genelinde 66’ıncı oldu. Yine Fen Lisesi öğrencilerinden Ümit Baran sayısalda 374.119 puan alırken, sözelde 376.008 puanla il birincisi olmayı başardı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *