ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Masonluk nedir?

Masonluk nedir?
YAYINLAMA: 05 Haziran 2023 / 17.11
GÜNCELLEME: 05 Haziran 2023 / 17.16
AKP’lilerin masonluk dedikodusu üzerine, Masonluğun ne olduğunu araştırdık.

İşte, hür ve kabul edilmiş Masonlar Türkiye hocasının internet sitesindeki tanıma göre; Masonluk ve Masonluğun temel prensipleri:

 

“Bugüne dek masonluk hakkında bir çok iddia ileri sürüldü. Bu iddialar, Masonluğun gizli bir topluluk olduğu, Allah’a inanmayan Masonluğun bir tür din sayıldığı ve politika ile içli dışlı olan masonluktan ayrılmanın mümkün olmadığı gibi mesnetsiz görüşlerden oluşuyordu.”

Yine aynı sitede Masonluğun temel prensipleri de şöyle açıklanıyor:

Masonluğun temel prensipleri hür ve kabul edilmiş Masonlar büyük locası aşağıdaki hususları temel ilkeleri olarak kabul eder.

1. Masonluk yüce varlığa inanan bir kardeşlik kurumudur. Masonluk çalışmalarını, hakikatin araştırılması yolunda yoğunlaştırılır.

2. Bütün insanlar arasında sevgi, hoşgörü ve kardeşliğin kurulmasını hedefleyen masonluk, tüm insanların özgürlük, barış, adalet ve huzur içinde gelişmesini amaçlar.

3. Masonluk tüm insanlar için ortak bir insanlık ülküsünün gerekliliğini kabul eder. Bu ülkünün gerçekleştirilmesi için şu noktaları önemli sayar:

•İnsanlar arasında sevgi, saygı ve hoşgörü.

•İnsanın temel hak ve özgürlüklerine saygı.

•İnsanın ahlaki sorumluluğu.

•İnsanlar arasında hak ve vazife eşitliği.

•İnsanlar arasında evrensel kardeşlik.

•Bilimsel gelişme.

4. Masonluk vicdan, inanç ve düşünce özgürlüğünü temel hak olarak kabul eder.

5. Masonlar, birer vatandaş olarak ülkelerin yasalarına uymak ve vatanlarına sadakat ve şerefle hizmet etmek zorundadır. Masonlar için ülkelerinin bağımsızlığı kutsaldır.

6. Masonlar için çalışmak, bir hak ve bir görevdir. Masonlar, insanlığa yararlı eserler meydana getiren beden ve fikir işçiliğini aynı derecede onurlu sayarlar.

7. Masonlar, loca adı verilen birimler halinde çalışırlar. Loca, insan hırsının giremeyeceği tarafsız huzurlu bir ortamdır. Localarda din ve politika tartışmaları yapılamaz.

8. Masonluk, üyeleri arasında din, mezhep, arık, dil, inanç, unvan ve makam ayrımı yapmaz. Üyelerini inançlı, özgür, iyi ahlaklı, namuslu, şerefli, haysiyetli ve aydın erkekler arasından seçer. Hiçbir inancı ve ülküsü olmayanları arasına kabul etmez.

9. Masonun amacı her bakımdan gelişmiş bir insan olmaktır. Her mason bu amaca, aklın rehberliğinde ve sevgi, hoşgörü, güzellik ve kardeşlik duygularını arındırarak ulaşmaya çalışır.

10. Masonluk, hiç kimseyi mason olması için hiçbir zaman ve hiçbir şekilde zorlamaz. Mason sıfatını kazananlar, gerek duymaları durumunda üyelikten ayrılmak da serbesttir.

11. Masonluğun amacı, her masonun kendini geliştirebileceği ideal bir ortam yaratmaktır. Bu çerçevede masonluk, toplumsal değil bireysel bir öğretidir. Üyelerini toplu ya da tek tek, bir kanaat veya fikri kabul etmeye ve açıklamaya asla zorlamaz. Her mason, bu temel ilkeler ışığında izleyeceği yolu, kendi aklı ve vicdanı ile saptar.

12. Masonluk, bu ilkeleri benimseyip kabul eden ve bu amaçlara kendini adamak isteyen insanların çabalarını bir araya getirir.

Not: Masonlukla ilgili birbirinden ilginç bilgiler ve Gaziantep’te kurulan ilk Masonluk locası ile ilgili haber perşembe günü Sabah’ta.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *