ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Merkez Bankası’na baskı yapılmamalı

Merkez Bankası’na baskı yapılmamalı
YAYINLAMA: 14 Şubat 2022 / 14.29
GÜNCELLEME: 14 Şubat 2022 / 14.29
CHP Milletvekili Mustafa Yılmaz, hükümetin sanayici ve iş adamlarına Merkez Bankası’na baskı yaptırmasını anlamsız ve haksız bulduğunu belirterek, “Merkez Bankası özel bir kuruluştur. Müdahale etmek doğru değil. Enflasyonu ve faizi düşürmek, hükümetin görevidir” dedi.

Merkez Bankası özerktir siyasi müdahale yanlış

Sanayici ve işadamlarının Merkez Bankası üzerinde faiz oranlarını düşürmesi için baskı oluşturmasını, bu arada muhalefet partisine de baskı yapmasını eleştiren CHP Milletvekili Yılmaz, hükümetin tavrını yersiz olduğunu belirterek, “Her şeyden önce 2001 yılında Merkez Bankası özerk hale getirilip siyasilerden kurtarıldı. Orası özerk bir kuruluş. Onların faaliyetine karışmak içişlerine müdahale etmek doğru değil. Faiz konusunda o kuruluşun kendine göre bir hesabı olmalı ki bu konuda temkinli hareket ediyor” diye konuştu.

 Hükümet dengeyi kurmak zorunda

Dövizdeki düşüş konusunda Ticaret ve Sanayi odaları ile ihracatçıların farklı görüşte olduğunu ifade eden Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir kurum yükselmesin diyor, diğeri yükselsin diyor. Vatandaşa ise farklı tepki gösteriyor. Karşılıklı bir çelişme var. Dolayısıyla bunlar arasındaki çekişme ortamına Merkez Bankası’nın çekilmesi hoş değil. Elbette faiz oranlarının düşürülmesi gerek. Bunu herkes istiyor. Aynı zamanda enflasyonun da düşmesi gerek. Fakat devletin uyguladığı gecikme zammı ile hedeflediği imitasyon ve piyasanın açılması için hem faizler düşürülmeli, hem enflasyon aşağıya çekilmeli. Döviz ise belli bir şehirde olmalı. Bunları yapmak için de bir denge oluşturmak gerek. Eğer dengeyi kuramazsanız o zaman krizler doğar. Ülkede yeni krizler baş gösterir. Öyle faiz indirmekle sorun bitmiyor. Bunun şartlarını oluşturmak gerek. Bu dengeyi kurmakta hükümetin görevi, Muhalefetin veya Merkez Bankası’nın değil. Hiçbir tarihte hiçbir muhalefet parti enflasyonu aşağıya çekmemiştir. Hükümet bu konuda kendi beceriksizliğini kamufle etmeye, gündemi saptırmaya çalışıyor.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *