ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Meteoroloji DHMİ’yi suçladı

Meteoroloji DHMİ’yi suçladı
YAYINLAMA: 09 Mayıs 2024 / 10.15
GÜNCELLEME: 09 Mayıs 2024 / 10.15

Havaalanına inecek uçaklara otomatik olarak hava gözlem raporu iletecek (Awors) cihazını yerleştirmeye çalışan Meteoroloji ekiplerinin, Devlet Hava Meydanı İşletmesinin (DHMİ) engel çıkarttığını ileri sürerek cihazı Muş havalimanına yerleştirdiği bildirildi.

2.5 milyon dolar bedelle 10 adet Awors cihazı satın alındı

Şanlıurfa GAP Meteoroloji Bölge Müdürü Osman Şimşek, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’de 10 havalimanına yerleştirilmek üzere 2.5 milyon dolar bedelle 10 adet Awors cihazı satın alındığını, bu cihazlardan birinin de Gaziantep Havaalanı’na monte etmek istediklerini ancak DHMİ tarafından kendilerine çıkarılan çeşitli engeller nedeniyle cihazı Muş havalimanına yerleştirdiklerini söyledi.

Kış aylarında görüş mesafesi düşüyor

Gaziantep Havaalanı’nın özellikle kış aylarında olumsuz hava koşulları nedeniyle görüş mesafesinin çok düştüğüne dikkat çeken Şimşek, “Kış aylarında pilotlar görüş mesafesini ve son hava durumunu öğrenmek için bizden görüş alıyorlar. Bu hizmeti günün koşullarına uygun olmayan eski teknoloji ile çalışan cihazlarla vermeye çalışıyoruz. Ancak yeni alınan cihazlarla bu hizmeti pilotlara bilgisayar sistemi üzerinden otomatik ve yanılma payı olmaksızın vermeye başladık” dedi.

DHMİ güçlük çıkardı iddiası

Gaziantep Havalimanı’na getirilen Awors cihazının pistin güneydoğusuna yerleştirmeyi planladıklarını ancak yeni pist ile eski pist arasındaki 8 metrelik kot farkı nedeniyle mevcut pistin başında 8 metre yüksekliğinde 2 metrekarelik bir kulübenin yapılması gerektiğini anlatan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kulübenin DHMİ tarafından yapılması gerekiyordu. Ancak yetkililer böyle bir kulübenin şu anda yapılamayacağını ve bu cihazın piste montajına izin verilemeyeceğini söylediler. Bu gelişme üzerine yaklaşık 600 bin dolarlık cihazı Meteoroloji Genel Müdürlüğü kararı ile Muş hava meydanına gönderdik. Cihaz Muş havaalanı pistine monte edildi”

Mehmet Kök iddiaları reddetti

Devlet Hava Meydanları Gaziantep Müdürü Mehmet Kök ise iddialarla ilgili olarak yaptığı açıklamada Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile yaptıkları görüşme sonunda söz konusu cihazın montajına izin verdiklerini ancak mevcut pistin onarımda olması nedeniyle Meteoroloji yetkililerinin cihazı bu haliyle monte etmek istemedikleri için anılan cihazı Muş havalimanına gönderdiklerini belirtti. Kök, “Biz Gaziantep Havalimanı’nın her türlü teknolojik imkana kavuşması için yoğun bir çaba içinde olduğumuz bir dönemde böyle bir teknolojik cihazın piste monte edilmemesi gibi lüksümüz olamaz, bu konuda yanlış anlaşılma olduğu inancındayım. Cihazın önümüzdeki yıl başlarında piste yerleştirilmesi için gayret göstereceğiz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *