ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Mükellef Maliye kıskacında

Mükellef Maliye kıskacında
YAYINLAMA: 16 Mart 2023 / 11.36
GÜNCELLEME: 16 Mart 2023 / 11.36
Gaziantep’te 3 aydan bu yana Maliye Bakanlığı’na bağlı kontrolörler, aralarında doktor ve avukatların da bulunduğu bazı meslek mensuplarının vergi beyannamelerini inceliyor.

SMMM Odası Başkanı Bayram Hamiş, ülke gerçekleri gözönüne alınarak vergi oranlarının düşürülmesi gerektiğini, mükellefe baskı yapılmasının haksızlık olduğunu ifade etti.

Geliri düşük gösterenler ikaz edilerek artırılıyor

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bayram Hamiş,  Maliye Bakanlığı’na bağlı Kontrolörlerin bazı meslek gruplarına ilişkin beyannameleri incelediğini, düşük görülenlerden 2003 yılında verilen geçici geçici vergi matrahına ilave olarak hesaplanan verginin anında tahsil edildiğini söyledi. Bu durumun yasalara ve usule aykırı olduğunu defalarca basın yoluyla duyurduklarını hatırlatan Hamiş, şöyle konuştu: “Kayıtdışı ekonomi kayıt altına alınmalı. Alış ve satışların tamamı belgelendirilmeli. Mükellefler her türlü gelir ve giderini deftere işleyebilmeli. Vergi oranlarının her gün değişik şekillerde artırılmasına serbest meslek sahibi mükellefler olarak karşıyız. Vergi oranları ne kadar aşağı çekilirse kayıtlar o kadar sıhhatli ve sağlam olur. Türkiye’deki işsiz ordusu çığ gibi büyüyor. İşsizliğin büyümesinin tek nedeni vergi mükellefi işletmesinde çalıştırdığı işçisine vergi ve SSK primi yatırıyor. Ancak kayıt dışı çalışanların böyle bir sorunu olmadığı gibi, devletin kasasına da beş kuruş girdisi yok. Bu durum mükellefler arasında haksız rekabete yol açıyor. Böyle olunca kayıtlı esnaf, kayıtsız iş yapmaya kalkışıyor veya işçisini işten çıkarıyor. Neticede ticaret erbabı vergi vermemek için elinden geleni yapıyor. Sorunun ortadan kalkması için hükümet tüm kanunları değiştirmeye yetkili. Vergi yasaları ve vergi bilincinin tabana yayılmasına yardımcı olunmalı. Vergi oranlarını artırmak yerine düşürmek gerek. Eğer böyle yapılırsa, daha fazla vergi toplanır.”

Vergi Yasası günün koşullarına göre düzenlenmeli

Hükümetin bir yandan Vergi barışı ile mükellefe elini uzattığını, diğer yan dan kayıtlı mükellefin üzerine üzerine gittiğini kaydeden Bayram Hamiş, “Küçük esnaf büyük bir sıkıntı içinde, iş yok piyasa durgun. Yasalar hep büyük firmalar için hazırlanıyor. Küçük esnafın içinde bulunduğu durum dikkate alınmıyor” dedi. Bir taraftan Bağ-Kur, SSK, gelir vergisi ve KDV ödemekten insanların adeta bunaldı ğını ifade eden Hamiş, hükümetin Vergi Yasasını günün koşullarına göre düzenlemesi ve vergileri ödenebilir hale getirmesi gerektiğini, belgelen dirme sistemiyle- asıl alınacak vergi miktarının ortaya çıkacağını kaydetti.

Enflasyon kağıt üzerinde düşüyor
Enflasyonun düştüğü, ekonomide iyileşme olduğu yolundaki açıklamaları gerçekçi bulmadıklarını belirten SMMMO-Başkanı Hamiş, enflasyonun düştüğü şeklindeki açıklamalara inanmadıklarını, bunun aldatmaca olduğunu belirterek, “Halkın alım gücü yok, piyasa hareketsiz. Geçen yıl etin kilosu ile bu yıl ki arasında tam yüzde 40 artış var. Çarşı ve pazar fiyatların da düşüş yok” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *