ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Müşteriyi kim daha çok mutlu ederse o kadar kazanır

Müşteriyi kim daha çok mutlu ederse o kadar kazanır
YAYINLAMA: 29 Nisan 2022 / 14.49
GÜNCELLEME: 05 Mayıs 2022 / 14.54
Çeşitli unsurlar kaliteyi etkiliyor

Kaliteyi etkileyen çeşitli etmenler olduğunu belirten MPM Bölge Müdürü Kutlu Çakır, bunların belli başlılarından para, pazar bilgi, insan, yönetim ve malzeme olduğunu açıkladı.

Teknolojiye yatırım yapılması gerek

Rekabetin hızlanması, İhtiyaçların farklılaşması nedeniyle, işletmeler hayatta kalabilmek için hem mevcut pazar paylarını korumak hem de sürekli genişletmek durumunda olduğunu belirten Çakır, “Ayrıca gelişmelere uyum sağlayabilmek için yeni teknolojilere yatırım yapmaları gerekir. Buda sabit masrafları artırmaktadır. Bu nedenle işletmelerde paranın yönetimi temel işlevi haline gelmiştir. Pazara gelince rekabet olan bir ortamda müşteriyi kim daha çok mutlu ederse o kazanır. Pazarı, alıcılar ve satıcılar olarak iki bölüme ayırırsak, alıcıların istek ve gereksinimlerini, işletmelerin kalite karakteristiklerini oluşturur. Eğer işletmeler alıcıların yani müşterilerin istek ve beklentilerini dikkate almazlarsa kaybeden tabii ki müşteriler değil, satıcılar yani işletmeler olacaktır” dedi.

Bilgi ve malzeme yetersizliği verimsizlik yaratır

Bilginin, kaliteyi etkileyen en önemli zenginlik kaynağı olduğunu söyleyen Çakır, “Kim daha çok bilgiye sahip ise ve bunu kullanabiliyorsa rekabete bir o isteyecektir. Günümüzde bunun çok örnekleri vardır. Bill Gates en iyi örnektir. Aynı zamanda yönetim ve malzeme de en az diğer faktörler kadar önemlidir. Fakat bunlardan da önemlisi insandır. İşletmelere can veren, para, malzeme ve iş yeri gibi tüm girdileri çalıştıran ve kendisi de bir üretim faktörü olan insandır. Eğer işletmede bilgiyi, malzemeyi ve benzeri kaynakları kullanacak çalışanlar mevcut değilse, işletme verimsizlikten kendini kurtaramaz” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *