ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Müzenin sanatsal bir değeri olmalı

Müzenin sanatsal bir değeri olmalı
YAYINLAMA: 17 Ocak 2024 / 18.56
GÜNCELLEME: 17 Ocak 2024 / 19.01

Zeugma’ya yakışır bir müze çalışmasının ön görüşmeleri için Gaziantep’e gelen UNESCO’da görevli dünyaca ünlü mimar Andre Bruno, mozaik müzesi yapmanın özel bir iş olduğunu, mozaiğe göre müze yapılması gerektiğini söyledi. “Zeugma’dan çıkan mozaiklere uygun bir müze olursa, mozaikler en iyi şekilde yerleştirilir. Onun için Gaziantep’e geldik” diyen Bruno, “Mozaik müzesi yapmak özel bir iştir. Normalde mozaik mimari yapıya ait bir parçadır. Eğer siz o mozaiği buraya alıp getirip sergileyecekseniz, onu tarihine, zamanına uygun bir şekilde düzenlemelisiniz” dedi.

Mozaikler hak ettiği konuma göre değerlendirilecek

“Arkeolojik mozaiklerin sunumu çok önemli. Ancak sadece sunumun önemli olması yeterli olmuyor, o işi yapacak insanların eğitimi de önemli" diyen Bruno şöyle devam etti: “Bir tane muhteşem mozaik var. Bunun çok iyi bir şekilde sergilenebilmesi lazım. Büyük parça var, birkaç tane de küçük parça, büyük parça kendi hak ettiği konuma göre sergilemeli. Tabii diğer küçük parçaları da göz ardı edemeyiz. Onlar da ileride bilim adamlarının, araştırmacıların bir şekilde sunulacaktır”

Mozaik uzmanına ihtiyaç var

Müze yapımından önce bir mozaik uzmanına gereksinim olduğunu ifade eden Bruno, “Müzeden önce bir mozaik uzmanı olması şart. Mozaik uzmanı, mozaikleri konusuna, cinsine, taşına göre sınıflandırmalı. Mimari açıdan bizim bir plan yapabilmemiz için mozaiklerin hepsinin dokümantasyonu, envanteri, sınırlanması ve bulunan parçalara ihtiyacımız var, bu çalışmalarda yalnızca mozaikler değil duvar boyaları da önemli. Şu anda bu bilgilerin elimizde olmaması bir problem” diye konuştu.

Müzenin sanatsal değeri olmalı

Müze kadar müzedeki parçaların binaya uyumu ve sunumunun da önemine dikkat çeken Bruno, “Müzeye gelen ziyaretçilerin bütün mozaikleri görmesi gerekli bir şey değil. Ama önce şaheser olanları ortaya koyup diğer parçaları ortadaki önemli özel mozaiğin çevresine öyle bir yerleştirmek lazım ki çevredeki küçük parçalarla ortadaki büyük parça bir bütün olsun. Sanat açısından da önemli. Bir ziyaretçi müzeye girdiğinde müzenin estetik olması önemli değil, orada sizin kullandığınız parçaları nasıl sergilediğiniz çok daha önemli. Bunların tarihsel önemi, sanat değeri, orada sergilediğiniz parçaların sunumu önemli. Bunun için de müzenin bir fizibilite çalışmasının yapılması gerek” şeklinde açıklama yaptı. Müzenin bitişiğindeki ek binanın Zeugma mozaiklerini sergilemek için uygun bir yer olmadığını belirten Bruno, “Bu müzenin yanında yapılan ek bina, mozaiklerinin sergilenmesine uygun değil. Geniş bir alanda yeni bir müzeye ihtiyaç var. Bunun için Gaziantep’e geldik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve Müze Müdürü Hamza Güllü ile görüştük” dedi.

Ankara'nın onayı bekleniyor

Bruno, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in yeni bir müze fikrine çok sıcak baktığını belirtirken, “İlk bilgileri almak için görüştüğümüz Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in kültür politikasını öğrendik. Müzenin teknik donanımını öğrendik. Bundan sonraki aşamada ben bir fizibilite raporu hazırlayacağım. Daha sonra bilim adamları, hocalar, mimarlar, şehir plancıları, müze müdürü bir araya gelip birbirimizden fikir alışverişinde bulunacağız neler yapabilirizi konuşacağız. Tabii bunlar için Ankara’dan bir teyit gelmesi lazım. Ben bir rapor hazırlayıp göndereceğim onlardan gelen teyit doğrultusunda da işler başlayacak” şeklinde açıklama yaptı.

Zeugma anın hikayesini nasıl anlatacaksınız?

UNESCO Genel Direktör Yardımcısı Minja Yang’da Gaziantep’teki görüşmelerin ardından rapor hazırladıklarını ancak rapora resmi bir teyit almaları gerektiğini söyledi. Raporun teyit edilmesinin ardından UNESCO’nun teknik yardımdan doğru kişiler belirlemesine kadar bu işi koordine edebileceklerini belirten Yang, “Müzenin pedagojik ve didaktik açıdan öğretici kısmı da önemli. Müzeye bütün mozaikleri koyun, buluntuları da koyun, bu bütün dünyanın ilgisini çekmeyecektir. Zeugma’nın hikayesini nasıl anlatacaksınız? Sunumunu nasıl yapacaksınız bunların şekillenmesi lazım. Andrea Bruno, “Mozaiğe göre bina oluşturacaksınız” dedi. İşte mesele bu mozaiği kalkıp binaya göre oluşturamazsınız. Bomboş bir alan istiyor Andrea. Müze çevreden etkilenmeyecek” diye konuştu.

Her şehrin bir kültür politikası olmalı

Yang, her şehrin bir kültür politikası olması gerektiğini, bunun da belediye başkanlarının sorumluluğunda olduğunu, bu anlamda Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile görüştüklerini, devleti temsilen de Vali Lütfullah Bilgin ile görüşmek istediklerini, ancak görüşmenin gerçekleşmediğini söyledi.

Afganistan, Belçika, Fransa, İtalya ve pek çok ülkede dünyaca ünlü müzelerin yapımına imza atan Andre Bruno’nun, çeşitli yarışmalarda dereceleri bulunuyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *