ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

NATO devlet başkanları da Zeugma’yı gezecek

NATO devlet başkanları da Zeugma’yı gezecek
YAYINLAMA: 21 Mayıs 2023 / 17.27
GÜNCELLEME: 21 Mayıs 2023 / 17.28
UNESCO‘nun iki numaralı adamı, dünyanın en önemli mozaik uzmanı arkeolog Bouchenaki’nin, ‘dünyanın en önemli antik Roma kenti”, 28 Haziran‘da NATO toplantısı için İstanbul’a gelecek olan devlet başkanları Topkapı Sarayı’nda sergilenecek mozaiklerle tanıyacak. UNESCO‘nun organizasyonu ile İstanbul’a davet edilecek olan medya mensubu sayısının, NATO’yu takip edenlerle birlikte 1000’i aşması bekleniyor. Böylece, Zeugma‘nın yeniden dünya gündemine taşınması sağlanacak.

İlk sergi Nisan’da Gaziantep’te

Henüz kimsenin görmediği, restorasyonu tamamlanan ve depoda bekleyen eşsiz Zeugma mozaikleri önce Gaziantepliler için M1’deki sergi alanında görücüye çıkacak. Ünlü İtalyan Restoratör Roberto Nardi’nin iş planına göre serginin nisan ayında açılması bekleniyor. Eşsiz mozaiklerin yanı sıra Savaş Tanrısı Mars’ta yeni yüzüyle görücüye çıkacak. Gözleri altın ve gümüşten, gövdesi bronzdan yapılan Mars heykelinin dünyada benzeri bulunmuyor.

İstimlakı da Özel İdare üstlenecek

Yıllardır tamamlanamayan adeta çürümeye terk edilen ek müziği inşaatının vali Lütfullah Bilgin’in yoğun gayret ve girişimleri ile bitirilmesi sağlanırken, Packard Vakfı’nın yaptıracağı yeni müze binası için bir miktar istimlak yapılması gerektiği kaydedildi. 80 milyar TL civarındaki bu istimlak bedelini de yine vali Bilgin Özel idare bütçesinden karşılayacak. Packard’ın evet demesinin ardından istimlak işlemlerinin hemen yapılacağı belirtilirken, yeni müze binasının tüm plan ve projesini Packard Vakfı tarafından uzmanlara yaptırılacağı açıklandı.

Zeugma için sevindirici diğer bir gelişmenin ise, yeni bir müze yapımı işi için son aşamaya gelinmiş olduğunu söyleyen Prof. Nurhan Atasoy, yeni müze binası konusunda Packvard Vakfı’nın henüz söz vermediğini, ancak söz alınma aşamasına geldiğini bildirdi. Bu arada mevcut müzenin yanında bulunan, yapımı 13 yıldır süren ilk binanın bitirilmesi için var Lütfullah Bilgin’in Kültür Bakanlığı’na öneri götürdüğü öğrenildi. Bilgin’in, ek binanın tamamlanması için gerekli 1 trilyon TL’nin yarısının bakanlığın, yarısının da özel idare bütçesinden karşılanması için teklif götürdüğü açıklandı. Ancak bakanlık henüz “Röleve çalışmaları bitirilemedi” gibi nedenlerle işi sürüncemede bırakınca, Bilgin’in bu kez “O halde tüm inşaatı biz üstlenelim” diye izin istedi, bakanlığı da bu konuda gerekli izni vereceği kaydedildi. Vali Lütfullah Bilgin, yarım kalan ikinci müzeyi bitirirken, üçüncü müze aynı alanda bulunan arsa üzerine Packvard vakfı tarafından yapılacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *