ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ne kadar para o kadar sağlık

Ne kadar para o kadar sağlık
YAYINLAMA: 27 Şubat 2024 / 17.40
GÜNCELLEME: 27 Şubat 2024 / 17.40

Sosyal devlet ilkesi gereği eğitimin ve sağlığın ücretsiz olması gerektiğini, oysa yapılan değişikliklerle vatandaşların parası kadar sağlık hizmeti almak zorunda kalacağını belirten Sağlık Eğitim Sendikası Başkanı Ayten Çeri, “Kamu Yönetimi Reformu’yla ilgili olarak bizim alanımız olan sağlık alanına ilişkin Sağlıklı Dönüşüm Projesi diye birtakım uygulamalar var. Diğer tüm alanlarda olduğu gibi bu da sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesini getiriyor. Bu hem halkımızı hem de biz sağlık çalışanlarını olumsuz yönde etkileyecektir” dedi.

Sosyal devletin asli görevi sağlık hizmetini bedava vermektir

Sağlık hizmetlerinin kısmet özelleştirilmesi durumunda bile milyonlarca insanın sağlık giderlerini ödeyemediğini, tamamen özelleştirilmesi durumunda ise toplumun büyük bölümünün mağdur olacağını belirten Çeri, “Kamu Yönetimi Reformu, iş güvencesini ortadan kaldırıyor. Sosyal devletin asli görevi olan sağlık ve eğitimin parasız verilmesi uygulamasını ortadan kaldırmaya yönelik bu anlamda da bizi iki şekilde vuruyor. Çünkü biz hem devletin birer vatandaşıyız hem de çalışanız. Özelleştirme bizi etkilediğinden daha fazla vatandaşları etkileyecek. Ülke şartları ortada. İnsanlar karınlarını bile zor doyuruyor. Sağlık hizmetlerinin kısmen parasız verilmesi durumunda bile milyonlarca insan mağdur. Sağlık hizmetinin tamamen özelleştirilmesi insanı çok daha fazla mağdur edecektir” diye konuştu.

Performans kriteri kişinin iki dudağı arasında olacak

Sağlıklı Dönüşüm Projesi’nin sağlık çalışanlarını mağdur ettiğini, kişiliksiz, ilkesiz ve idareye yaranma çabasında olan meslek elemanlarının ortaya çıkmasına neden olacağını vurgulayan Çeri, “Söz konusu yasa, biz çalışanların iş güvencesinin ortadan kalkmasını, asgari ücretten iş güvencesi olmadan performansa göre ücret verildiği bir uygulamayla sağlık çalışanlarının çalıştırılacağı koşulları içeriyor. Bir sağlık çalışanının performansa göre ücretini değerlendirdiğinizde biz biliyoruz ki yıllardır siyasi iktidar yandaşlarını, taraftarlarını bir şekilde kullanmakta, korunmakta. Bu performansa göre ücrette de yansıyacaktır. Siz idareye, siyasal iktidara yakınsanız, performansınız yüksek olacak ve yüksek ücret alacaksınız. Değilseniz ne yaparsanız yapın sizin performansınız düşük olarak değerlendirilecektir. Çünkü bireyler değerlendirilecek, kişinin iki dudağı arasında olacak” diye konuştu.

Çeri, AKP hükümetinin sağlık çalışanlarının ve vatandaşların lehine iyileştirmeler yapmak yerine, sağlık çalışanlarını zor durumda bırakacak düzenlemeler yaptığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *