ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Nizipliler, “Zeugma bizim” dedi

Nizipliler, “Zeugma bizim” dedi
YAYINLAMA: 10 Eylül 2023 / 22.15
GÜNCELLEME: 10 Eylül 2023 / 22.21
Gazianteplileri mozaiklerin rantını yemekle suçlayan Nizipliler, mozaiklerin kendi ilçelerinde yapılacak bir müzede sergilenmesini istedi.

Gaziantepli İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinin Baltalimanı’ndaki sosyal tesislerde yaptığı konferansın konusu Zeugma oldu. Konferansa katılan bir grup Nizipli Zeugma mozaiklerinin kendi evi olan ilçelerine geri dönmesi gerektiğini söyleyerek tartışma başlattı.

Nizip Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Cankesen, “Zeugma önce Nizip’in malı. Ancak ilçemizin büyükleri, arkası olmadığından Zeugma’yı Gaziantepliler sahiplendi. Mozaiklerin İstanbul’a götürülmesine karşıyız, ama Gaziantep’te kalmasını da istemiyoruz. Zeugma kendi topraklarında sergilensin” diye konuştu.

Dün milliyet gazetesinde yer alan habere göre, toplantıya katılan Prof. Dr. Akgün Aydeniz, “Nizip’e kimse sahip çıkmadı. Mozaikler Gaziantep’e adeta kapkaç yapılarak götürüldü. Şimdi bunu geri istiyoruz. Efes'i yerinde sökebilir misiniz? Böyle saçmalık olmaz. Mozaikler yerinde sergilemeli” derken, Prof. Dr. Uğur Çevikbaş’ta, “Nizipli bürokrat yok. Gaziantep öyle değil. Zeugma dan konu açan herkes Gaziantep’ten bahsediyor. Oysa Zeugma Nizip sınırları içinde, doğru olan mozaiklerin kendi vatanında bulundukları yerde sergilenmesi. Eğer müze yapılacaksa bu Nizip’te olmalı” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *