ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Normalini ödeyemediniz o zaman eklerini ödeyin!

Normalini ödeyemediniz o zaman eklerini ödeyin!
YAYINLAMA: 12 Kasım 2021 / 14.16
GÜNCELLEME: 12 Kasım 2021 / 14.16
Hükümet kriz ve savaş ekonomisinin altında ezilen vatandaşla alay ediyor…

İnsanların normal vergisini ödeyecek gücü kalmamışken, ek vergilerin piyasaları tamamen durduracak ve kayıt dışını arttıracağını vurgulandı. Ek vergiden elde edilen paraların yine faize harcanacağı, bu nedenle ekonominin düzelmesini imkansız hale geleceği kaydedildi.

İnsanlarla alay ediyorlar

Ek verginin en fazla ayakkabıcı esnafını vuracağını ifade eden Kunduracılar Odası Başkanı Bülent Aksin, esnafın bırakın ek vergi mevcut vergisini bile ödeyemeyeceğini, böyle bir uygulamanın insanlarla alay niteliği taşıdığını söyledi. Piyasada zaten inanılmaz bir duygunun hakim olduğunu, bu nedenle esnafın vadeli çalıştığını hatırlatan Aksin, “Bir yandan kriz, bir yandan savaş, bir yandan da karşılıksız çıkan çek zaten esnaf perişan ediyor. Bu sıkıntıların yanında bir de hazır ki ödenmeyen vergilerin üzerine ek vergiler gelirse o zaman esnaf biter” dedi.

Çekler karşılıksız çıkıyor

Protestolu senet ve çek sayısının hesabının yapılmadığını kaydeden Aksin, “Esnafın protesto olan çekleri tavana vurdu. Çeklerin en fazla yüzde 50’si karşılıksız. Bu ülkenin önünde çizilmiş bir yol var, hangi parti gelirse gelsin hiçbir şey değişmez, bu uygulamalar sürer gider. Ne zaman ki ülkesine, milletine sadık, onların mutluluğunu, huzurunu düşünen, çalışıp çırpınan, dürüst ve samimi insanları işbaşına gelir, o zaman düzelme olur, yoksa böyle devam eder” diye konuştu.

AK Partinin diğerlerinden farkı yok

AK Parti tek başına geldiğinde umutlandıklarını, ancak geçen zaman içerisinde uygulamalar, tutarsızlıklar ve vaadedilen icraatlarından hiçbirinin uygulanmaması nedeniyle giderek güven kaydedildiğini belirten Aksin, “Bunun da diğerinden farkı kalmadı. Eskiden 15 günde bir zam gelirdi, şimdi haftada bir geliyor” diye yakındı.

Mükellefi haraca bağladılar

Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Aktaş da insanları mevcut vergileri ödeyemezken ek vergilerin getirmesinin insafsızlık olduğunu belirterek, hükümetin verdiği sözü durmadığını, mevcut sıkıntıları daha da ağırlaşan uygulamalara yöneldiğini açıkladı. Mükellefin haraca bağladığını vurgulayan Aktaş, “Bir yandan kriz, bir yandan savaş piyasa kitlenmiş durumda. Satış yok, esnaf kan ağlıyor. Mevcut vergisini ödeyemem mükellefe ek vergiler getiriliyor. Kim bunu ödeyebilir? Dürüst mükellefin üzerine bu kadar gidilmemeli. Ek vergiler piyasada sıkıntıyı arttırır. Herkes kaçağı yönelin. Böyle saçma bir sistem, haksız, vicdansız bir uygulama olamaz” dedi.

Olacağı buydu…

AK PARTİ iktidara gelir gelmez acil önlem paketi adı altında altyapısı olmayan ve kayıt dışına göz yuman uygulamalar nedeniyle ek vergiye gereksinimde olacağının daha ilk günlerde kendini gösterdiğini söyleyen Aktaş, “Kayıt dışına göz yumdu, ama alternatif getirmedi. Dolayısıyla ihtiyaç duyulan parayı karşılayacak yer olmayınca hemen belge saldırdılar. Toplayacakları parayı yine faize verecekler, piyasalar bundan hiçbir şekilde faydalanamayacak. Toplanan paralar yatırma harcanmayacak” şeklinde konuştu.

İşsiz sayısı daha da artar

Ek vergilerin işsizliği arttıracağını belirten Tekstil İş Sendikası Şubesi Başkanı Ali Seyvan ise, “Sanayici, esnaf zaten vergisini ödeyemiyor. Şimdi bir de ek vergiler gelirse piyasada işsizlik hat safhaya ulaşır. Çünkü insanlar kayıt dışı çalışmak zorunda kalır. Mükellef açısından olduğu kadar çalışanlar açısından da ek vergiler büyük sıkıntı yaratacak. Krizde ve savaşta bulunan mükellef zaten iş yapamıyor, bir de ek vergi gelirse işçi çıkarmayı, kapasite düşünmeye gidecektir. Buda çalışanlar ve devletimiz için büyük bir kayıptır” dedi. Seyvan, ek vergi olayının daha önce denendiğini, ancak sonuç alınmadığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *