ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Öğrencileri biri gözetliyor

Öğrencileri biri gözetliyor
YAYINLAMA: 04 Nisan 2023 / 18.33
GÜNCELLEME: 04 Nisan 2023 / 18.33
Bir bu eksikti…

Gaziantep’te bir okulun içine ve dışına kamera konularak öğrencilerin gözetlenmesine öğrenciler ve veliler tepki gösteriyor. Okul müdürü Halil Aslan, kameraların öğrencilerin ve okulun güvenliği için konulduğunu, herhangi bir art niyet olmadığını ileri sürdü. Okula kamera yerleştirilmesi için valilikten izin alınmadığı öğrenildi.

Okulun hem içinde hem dışında kamera var

Mehmet Rüştü Uzel Endüstri Meslek Lisesi’nden sonra Fatih Mahallesi’nde bulunan Hasan Süzer Lisesi’nde de okul içi ve bahçesine gizli kamera konuldu. 2003-2004 eğitim öğretim yılı başlangıcında okul idaresinin talebi üzerine okul koruma derneğinin aldığı kararla 5 milyar TL’ye kamera alındı. Bu duruma bazı velilerin itiraz etmesine rağmen okula yerleştirilen kamerayla öğrencilerin adım adım takip edilmesi, öğrenci ve velilerin tepkisine yol açtı.

Kız öğrenciler, erkek öğrencilere karşı korunuyormuş

Veliler, “Böyle bir uygulama son derece çirkin ve yanlış. Gizli kameranın gerekçesi gülünç, ‘kız öğrenciler erkek öğrencilere karşı korunuyormuş ve okulun güvenliği açısından gerekliymiş’ böyle saçma bir gerekçe olabilir mi? Hiçbir okulda böyle uygulama yok. Trabzon’da benzer uygulama yapıldı, ancak velilerin karşı çıkmasıyla hemen kaldırıldı. Kendi evinizi düşünün gizli kamera koyduğunuz da evdeki çocuk nasıl rahat edebilir? Çocuğun normal hareketini, davranışını sınırlarsanız bu durum psikolojik sorun yaratır. Adı üzerinde çocuk. Siz onun neyini gözetleyebilirsiniz? Hangi çağda yaşıyoruz?” diye konuştu.

Bunda bir art niyet yok

Lise müdürü Halil Aslan, okula yeni atandığını, bu nedenle kameranın kendisinden önce yerleştirildiğini belirterek, “Velilerin isteğiyle kamera konulmuş. Öğrencilerin ve okulun güvenliği için iyi bir uygulama. Bunda art niyet olamaz. Kamera olayından sonra, okulda öğrencilerin kapı ve pencerelere verdiği hasar da azalma olurken, öğrenciler arasındaki kavga önlenmiş oldu. Zaten sınıflarda veya başka bir yerde kamera yok. Fakat şunu yapabiliriz eğer koridorlardaki kameradan öğrenciler ve veliler rahatsızlık duyarsa, sökeriz, ama bahçede kalabilir. Veliler bu konuda sıkıntıyı gelip bize iletebilirler” şeklinde konuştu.

Okul müdürü Aslan, kamera için valilik veya milli eğitim müdürlüğünden izin alınıp alınmadığını bilmediğini sözlerine ekledi.

İzin alınmadı

Okul koruma derneği başkanı Ali Rıza Torun ise dernek olarak bu sistemi uygun gördüklerini, parasını da dernek olarak karşıladıklarını belirterek, “Çocuklarımızın daha güvenli ortamda okuması için bunu yaptık. Uygulama tamamen öğrencilerin iyiliği ve güvenliği içindir. İzin almadık. Çünkü yaptığımız iş yasadışı veya yanlış bir şey değil. Üstelik kamera olayı yalnız bizim okulda değil, diğer meslek liselerinde de var” şeklinde konuştu.

Okulun yalnız bahçesinde kamera var

Lise yetkilileri ise, okulun sadece bahçe kısmında kamera olduğunu, bunun da çok eskiden konulduğunu belirterek, “Gaziantep’in en geniş alana sahip ve birden fazla okul binası olan tek okuluz. Bu nedenle dış güvenlik için çok eskiden bahçe kısmına kamera konulmuş. Okulun içerisinde ne gizli ne açık hiçbir kamera yok. Böyle bir uygulama zaten doğru olmaz” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *