ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Okul öncesi eğitime hiç önem verilmiyor

Okul öncesi eğitime hiç önem verilmiyor
YAYINLAMA: 26 Şubat 2024 / 17.13
GÜNCELLEME: 26 Şubat 2024 / 17.13

Uzmanlar okul öncesi eğitimin gerekliliğine dikkat çekti

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Ayla Oktay, Türkiye’de 3-6 yaş grubunda okul öncesi eğitimden yararlanma oranının yüzde 15 civarında olduğunu söyledi.

İnsan hayatında çok önemli bir yere sahip

Prof. Dr. Oktay, Okul Öncesi Eğitim Platformu’nun Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlediği ‘Okul Öncesi Eğitim’ konulu seminerde yaptığı konuşmada, okul öncesi eğitimin insan hayatında çok büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

Aileler duyarlı davranmalı

Türkiye’de 3-6 yaş grubunda okul öncesi eğitimden yararlanma oranının yüzde 15 civarında olduğunu belirten Oktay, bu oranın artırılması gerektiğini ifade etti. Okul öncesi eğitimin çocuğun eğitim-öğretim hayatındaki gelişiminde büyük öneme sahip olduğunu belirten Oktay, ailelerin bu konuda daha duyarlı olmalarını istedi.

Her isteği kabul edilen çocuk büyüdüğünde zorluk çeker

Çocuğun eğitiminde ve yetişmesinde birçok faktörün rolü olduğunu belirten Oktay, şöyle konuştu: “Anne-babanın yaşı, çocuğun planlı veya plansız şekilde aileye katılması, çocuğun doğuştan elde ettiği kişilik özellikleri, cinsiyeti, çocuğun doğum sırası, aile içi ilişkileri, çocuğu büyük oranda etkiler. Ailenin yapması gereken, çocuğun gelişimini sağlıklı olarak tamamlayıp iyi bir eğitim alabilmesi için yardımcı olmaktır. Aileler, çocuklarının her istediğini yerine getirmek zorunda değildir. Her isteği kabul edilen çocuk, büyüyüp hayata atıldığı zaman büyük zorluklarla karşılaşır.”

Aşırı ilgi ve sevgi, kişilik gelişimini olumsuz etkiler

Çocuklara aşırı ilgi gösterilmesinin de sakıncalı olduğuna işaret eden Oktay, “Aşırı ilgi ve sevgi, çocuğun kişilik gelişimini olumsuz etkiler. Önemli olan, çocuğa ihtiyaç duyduğu sevgi ve ilgiyi verebilmektir. Onlarla iyi ilişkiler kurma ve istekleri makul bir şekilde karşılama yoluna gidilmelidir” dedi.

Gaziantep eğitimde istenilen seviyede değil

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’de Gaziantep’in eğitimde istenilen seviyede olmadığını vurgulayarak, yaşanan ekonomik krizler ve aşırı göçten kaynaklanan bu soruna çözüm bulmaya çalıştıklarını kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *