ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Önemli olan geçmiş değil, gelecektir

Önemli olan geçmiş değil, gelecektir
YAYINLAMA: 24 Mart 2022 / 14.20
GÜNCELLEME: 24 Mart 2022 / 14.20
ABD Bilgi Bürosu’nun kurdelesini Vali Bilgin, müsteşar Franchis B. Ward, Konukoğlu ve Mehmet Aslan birlikte kesti.

ABD’nin Türkiye’de ilk, dünyada ikinci bilgi bürosu Gaziantep Sanayi Odası bünyesinde açıldı. Büronun açılışına katılan ABD Ankara Büyükelçiliği basın ve halkla ilişkiler müsteşarı Franchis B. Ward, Türkiye ve ABD’nin stratejik ortaklığı, müttefiklik ve dostluğunun eskilere dayandığını belirtti. Irak konusunda görüş ayrılığı ve kırgınlık yaşadığını hatırlatan Ward, bunun geçeceğini vurgularken, “Önemli olan geçmiş değil, gelecektir” dedi.

Sanayi odası binasının üçüncü katında faaliyete giren Gaziantep Sanayi Odası ABD Bilgi Bürosunun açılışına AB‘de Ankara Büyükelçiliği basın ve halkla ilişkiler müsteşarı Franchis B. Ward ile Vali Lütfullah Bilgin, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Metin Keser, Vergi Mahkemesi Başkanı Mehmet Kaplan, Emniyet Müdürü Ali Kalkan, Defterdar İsmail Çelik, Şahinbey Kaymakamı Ömer Karaman, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ile sanayici ve iş adamları katıldı.

Gaziantep ile ilgili ticari ve

ekonomik taleplerde bilgi verilecek

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer bilgi bürosunun, ABD Ankara Büyükelçiliği ile ortaklaşa planladıkları bir düşüncenin eseri olduğunu söyledi. Örnek bir iş birliği ile kurulan büronun, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ezeli dostluğa önemli katkılar sağlamasının ötesinde, mevcut ticari ilişkilere yenilemeler kazandırmasını beklediklerini açıkladı. Büronun, ABD’li iş adamlarının Gaziantep ile ilgili ticari ve ekonomik taleplerinde bilgilendirme, yönlendirme ve bu amaçlar doğrultusunda organizasyonlar gerçekleştirme gibi önemli işlevler üstleneceğini açıklayan Koçer sözlerine şöyle devam etti: “Eğitim olanakları, vize işlemleri bilgi ve danışmanlık hizmeti verilecek. Gaziantep’in ABD ile ilgili ticari ve sınai ilişkilerinde çok önemli rol oynayacağını inandığımız bilgi bürosunda, odamızın iki uzman personeli görev yapacak. Bu konuda gerekli eğitim sürecini tamamlayan görevliler, bölgedeki işadamlarının ABD ile ilgili, ABD’li iş adamlarının da bölge ile ilgili taleplerini süratle karşılayacaktır. Büro, iş taleplerinin yanı sıra, ABD’de eğitim olanakları, vize işlemleri, Amerikan kültürü, sosyal ve hukuki yapısı hakkında da bilgi verecek danışmanlık hizmeti verecek. Hedefimiz rasyonel bir iş birliği ortamı yaratmak, mevcut potansiyeli iki ülke yararına etkin şekilde kanalize etmektir.” Özellikle Gaziantep’teki gelişmelere bağlı olarak büronun önümüzdeki yıllarda vazgeçilmez bir misyon üstleneceğine inandığını söyleyen Koçer, “Bu büro ABD ile Türkiye arasında ileriye dönük daha kapsamlı iş birlikleri içinde yeni bir başlangıç ve adım olsun” dedi.

Odanın bir ofisi

ABD Ankara Büyükelçiliği basın ve halkla ilişkiler müsteşarı Ward, “Burası odanın bir ofisi ve oda tarafından, odanın elemanları ile yönetilen bir birimdir. Oda bu hizmeti ile insanların elçilikle doğrudan ilişkili olması ve ABD ile ilgili bir çok bilgiye ulaşmasını sağlayacak. Bizim desteğimiz teknik ekipman, yazılı doküman ve kitap olmuştur. Ayrıca Türk Dışişleri Bakanlığı’na projeyi desteklediği için teşekkür ediyoruz” dedi.

Müttefikliğimiz eskilere uzanıyor

Türkiye ve ABD’nin stratejik ortaklığı, müttefikliği ve dostluğunun eskilere uzandığını, bunun barış ve savaş zamanlarındaki sınavdan geçtiğini hatırlatan Ward, terörle mücadele konusunda ortak bağımız olduğunu vurguladı. Türkler ve Amerikanların, hükümetleri dahil olsun ve olmasın, ticari iş birliğinde bulunduğu, birbirlerinin kültürünü ve dilini okuduğunu, birbirinin evlerinde yaşadığını ve kişisel dostluklar kurduğunu açıklayan ABD’li müsteşar Ward sözlerine şöyle devam etti:

Önemli olan geçmiş değil, gelecektir

“Irak konusunda görüş ayrılığı olmuştur. Kızgınlık olmuştur. Ama uzun dostluklarda bunlar yaşanabilir, fakat bunlar geçer. Önemli olan geçmiş değil, gelecektir. Dostlukların devam etmesini sağlayan ve güveni oluşturan dostlukla ilgili laflar değil, uygulamalardır. Bizim Gaziantep’te bulunmamızın bir nedeni sizlerin problemlerden yakınan değil de geleceğe bakan insanlar olmanızdır. Türk Amerikan ilişkilerinin geleceğini ileriye dönük olarak yapacağımız işbirliği belirleyecektir. Oda üyelerinin, iş adamlarının, öğretim üyelerinin, hükümet yetkililerinin ve Gaziantep halkının bu odayı kullanmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

AB‘de ile dostluk NATO Paktı ile pekişti

Açılışa katılan Vali Lütfullah Bilgin, böyle bir büronun açılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, AB‘de ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığını ve NATO paktı ile de bu dostluğun pekiştiğini açıkladı. Gaziantep Sanayi odası ABD bilgi bürosunun açılışı ve ABD ile stratejik ortaklığın gelecekte ticarete kendini göstereceğini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *