ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Organik tarım teşvik edilirse Türkiye yeni pazarlara kavuşur

Organik tarım teşvik edilirse Türkiye yeni pazarlara kavuşur
YAYINLAMA: 10 Ocak 2022 / 14.05
GÜNCELLEME: 10 Ocak 2022 / 14.05
Organik tarımın önemine dikkat çekilen toplantıda, verimli ve bakir topraklarımızın daha iyi değerlendirilmesi istendi. Dünyada son yıllarda yaşanan gelişmelere paralel olarak, yerleşen çevre ve sağlık bilincinin etkisiyle, organik tarım ürünlerine olan talebin gün geçtikçe arttığı bildirildi.

Kimyasal ürünlerle üretimi yapılması doğal dengeyi bozuyor

Gaziantep Üniversitesi bölge kalkınma idaresi tarafından düzenlenen organik tarım üretimi eğitim seminerinde konuşan Gaziantep Ticaret Odası Genel Sekreteri Ölçal, dünyada yeşil devrim diye adlandırılan tarımsal üretim artışının açlık sorununa çözüm getirmediği gibi kimyasal ürünlerle üretimin yapılmasının ürün artışı ve çeşitlendirilmesini sağlamasına karşın doğal dengeyi bozduğunu açıkladı. Ölçal, “Türkiye sahip olduğu verimli ve bakir toprakların yanında farklı iklimlerin coğrafyasında barındırması gibi fiziksel şartları, geleneksel bir tarım ülkesi olmasının getirdiği zengin deneyim ve birikimini getirisi yüksek ve sürdürülebilir tarıma olanak sağlayan alt sektörün geliştirilmesi amacıyla kullanmalıdır “dedi.

Organik tarımın tanıtımı yaygınlaştırılmalı

ABD’ye başta olmak üzere Avrupa Birliği’nin organik tarım ürünlerini tüketici sağlığı için tercih eder hale geldiğini organik tarım ürünlerinin kısıtlı arz nedeniyle dünya pazarlarında yüksek fiyattan alıcı bulan katma değeri yüksek ürünler olduğunu ifade eden Gaziantep Ticaret Odası Genel Sekreteri Mesut Ölçal şöyle devam etti: “Ülkemizde ve bölgemizde organik tarım üretiminin artması için üniversiteler, odalar, tarım il müdürlüklerine ve kalkınma idaresi diğer kurum ve kuruluşlara önemli görevler düşmektedir. Tüketicilere sağlıklı besin arzı, dış satımını artırılması için iş adamlarının organik tarım konusunda bilgilendirilmesi gerek. Bunun yanında organik tarımın tanıtımı ve yaygınlaştırılması, üreticilerin yeterince bilgilendirilmesi ve ikna edilmesiyle Sağlanacak teşvik ve benzeri yollarla özendirilmesinin ardından artacak üretim ülkemize yeni pazar imkanları sağlayacaktır.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *