ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Organize Sanayi afet bölgesi gibi

Organize Sanayi afet bölgesi gibi
YAYINLAMA: 07 Kasım 2021 / 16.55
GÜNCELLEME: 07 Kasım 2021 / 16.55
Gaziantep'te 35 yıl aradan sonra yaşanan etkili kar yağışı, organize sanayi bölgesini de hazırlıksız yakaladı. Yoğun kar yağışı nedeni ile kar kalınlığının yaklaşık 1 metreye ulaşması nedeniyle oluşan ağırlığı fabrikaların çatısı taşıyamadı. Karda zarar gören firma sayısı 50'ye ulaşırken, ağır hasar gören 7 fabrikada üretim yapılmıyor. Organize sanayi bölgesi adeta afet bölgesine andırıyor.

Fabrika bölüm bölüm çöktü

Kar yağışı nedeniyle ikinci organize sanayi bölgesinde kardan ağır hasar gören fabrikalardan Gürteks yönetim kurulu üyesi Nurettin Özkaya, çökme sırasında Ramazan İşçioğlu isimli işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Yaklaşık 2 yıldan bu yana çalışan İşçioğlu sigortalı olduğu gibi, ailesine gerekli desteği vereceklerini kaydeden Özkaya, “Fabrikamızda 475 işçi çalışıyor. Olay günü sadece bir grup çalışıyordu. Çatı bölüm bölüm çöktü. Kar altında 34 makinamız kaldı. Bundan şu an çalışamaz durumda. Zaten bu fabrikada üretim durdu. Diğer fabrikalarımızda devam ediyor. Burası bizim kapasitemizin üçte ikisini oluşturuyordu. Şimdi üçte ikilik kapasitemizi kaybettik” dedi.

Kara hazırlıksız yakalandık

Özkaya, sadece makine zararlarının 10 milyon dolar olduğunu tahmin ettiklerini, inşaatın da dahil olması ile rakamın daha da yükselebileceğini ifade etti. Özkaya, deprem olayını hesap ettiklerini ve binayı ona göre inşa ettiklerini, ancak karı hiç hesaba katmadıklarını, bu nedenle hazırlıksız yakalandıklarını kaydetti.

Karın bu kadar yağacağını hesap etmedik

Önemli ölçüde zarar gören diğer bir fabrika ise Sonar tekstil fabrikasının sahibi Mustafa Ulutaş, tahmini zararın 250 bin dolar olduğunu belirterek, “Olay günü işçiler çalışmıyordu. Pazartesi günü de işi başlatmadım. Çünkü durumu pek iyi görmedim. Adeta içime doğdu ve kimseyi fabrikaya sokmadım. Zaten gece çökme olmuş. Faciadan kurtulduk, ama maddi zararımız büyük, makineler önemli ölçüde hasar gördü. Kullanılmaz durumda. Aslında çatımız çok sağlamdı” dedi.

“Biz 122 kilo ağırlığındaki yükü taşıyacak kapasitede inşa ettik. Ama karın ağırlığı 190 kiloyu buldu ve çatı dayanamadı. Hiç bu kadar kar yağacağını da hesap etmedik” şeklinde konuştu. Ulutaş, aslında çatımız çok sağlamdı. “Biz 100/125 kilo ağırlığındaki yükü taşıyacak kapasitede inşa ettik nokta ama karın ağırlığı 190 kiloyu buldu ve çatı dayanamadı noktaya hiç bu kadar kar yağacağını da hesap etmedik” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *